Kezdőoldal Hírek Hírek 2018-2019

A 2018-2019-es tanév hírei


A Magyar Népdal Napja

Iskolánk emelt szintű ének-zenét tanuló diákjai szeptember 15-én, szombaton immár harmadik alkalommal vettek részt Martonvásáron a Magyar Népdal napja alkalmából rendezett fesztiválon. 500 fős gyermekkar - köztük a mi dalosaink - énekelt együtt egy bakonyi és egy széki népdalcsokrot. Énekeseink és karnagyuk, Leiner Csilla sokat készültek erre az alkalomra, hogy méltóképp képviselhessék iskolánkat. A fesztiválon az összkart a az Oscar-díjas Mindenki c. magyar film kórusának karnagya, Molnár Mónika vezényelte.

Köszönjük az énekesek és Csilla néni fáradhatatlan munkáját, mellyel ismét feledhetetlen élményt szereztek a közönségnek.


Hová megy a kukásautó?

Szeptember 14-én, pénteken a 3. c osztállyal a fenti kérdésnek eredtünk a nyomába. Ellátogatunk a csalai hulladéklerakó nyílt napjára.  Mivel a telepi munka nem állt le a látogatók kedvéért sem, láthatósági mellényt kaptunk, hogy az itt közlekedő hatalmas munkagépek vezetői időben észrevegyenek, kikerülhessenek minket. Találkozhattunk Gyűjtivel, a Depónia Kft. kabalaállatkájával, majd előadáson, filmvetítésen vettünk részt. Azt nem is gondoltuk, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot még nagyon sokszor kell gépekkel, majd kézi erővel szétválogatni, hogy valóban újrahasznosítható legyen. Azt is megtudtuk, hogy az üdítős, ásványvizes PET palackokat úgy készítik, hogy felfújják a műanyagot, mint a lufit. Ezután következett a legérdekesebb rész, a telep bejárása. Alig hittünk a szemünknek, akkora hegyekben állt a szétválogatott, újrahasznosítható és a már semmire sem jó, lerakóba kerülő hulladék. Óriási komposzt- és humuszhalmok között sétáltunk. A hatalmas gépek végzik a munka java részét, de a szelektálás sok munkáskezet is kíván.  Próbáltuk beazonosítani, milyen dolgok kerültek a szemétbe, ezek mindegyike ismerős volt, hiszen nap mint nap dobjuk ki mi is a palackokat, üvegeket, szórólapokat. Még egy elsős olvasás feladatlap maradványaira is rábukkantunk. Megtudtuk, hogy a mostani lerakó már nem sokáig bírja befogadni a rengeteg hulladékot, ha ilyen ütemben termeljük a szemetet, ezért fontos lenne, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk a saját háztartásunkban. A program végén ajándéklufit, kitűzőt is kaptunk, hogy még sokáig emlékezzünk az itt tanultakra.

A Fehérvár Médiacentrum riportja


 

 

A 2017-2018-as tanév hírei


Köszönjük Fanni!

Iskolánk végzős tanulója, a 8.b osztályos Hajdu Fanni a jubileumi év alkalmából egy képet adományozott intézményünknek, melyet az első emeleti társalgóban helyeztünk el. A felajánlást nagy örömmel fogadtuk. Ezúton is köszönjük az alkotást, és további sikereket kívánunk Fanninak.


Büszkék vagyunk a Tanár Úrra!

Iskolánk testnevelője Schütz Tamás tanár úr rangos kitüntetésben részesült. A "Diáksportért" -díjat sokéves eredményes testnevelői és a városban is közismert szakmai, szervezői munkájának elismeréseként vehette át a Diáksport Szövetség éves közgyűlésén.

Gratulálunk Tanár Úr!

A kép forrása: http://www.mdsz.hu

Cikk és képek a Magyar Diáksport Szövetség honlapján


Véget ért a jubileumi év

Iskolánk 65 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, majd 45 évvel ezelőtt ének-zene tagozat indult nálunk. A jubileumi év programsorozatának lezárásaként év végi hangversenyünket a hagyománytól eltérően nem iskolánkban, hanem a Köfém Művelődési Házban tartottuk. A hangverseny előtt Hajdú Fanni 8.b osztályos diákunk szépséges képeinek kiállításában gyönyörködhettek a szülők, vendégek. Majd a kórusok varázsolták el a hallgatóságot dalaikkal.

Köszönjük a fellépő diákoknak, a közreműködőknek  és a felkészítő tanároknak - Leiner Csilla és Fazekas Fülöp Szabolcsné karvezetőknek - a szép estét.

Cikk az önkormányzat honlapján


Szép volt, Donát!

Valicsek Donát 6. c osztályos tanulónk ismét remekül teljesített. A rangos Kalmár László Matematikaverseny országos döntőjében 15. helyen végzett.

Gratulálunk a szép eredményhez, köszönjük felkészítője, Molnárné Rádl Margit munkáját.


Ez a Kossuth napja volt!

Június 1-jén több diákunk vett részt országos versenyeken. Ismét kiváló eredményekkel öregbítették iskolánk hírnevét.

Budapesten, az állatkertben rendezték meg a LÜK bajnokság országos döntőjét, ahol Mádai Maja (2.b), Lőrinc Ádám (2.c) és Posch Csaba (3.b) képviselték iskolánkat, és derekasan helytálltak a döntőben, ahol nyelvtani, matematikai és logikai feladatokat kellett megoldaniuk. Felkészítőik: Balassáné Kovács Klára, Fentné Pock Tímea, Gellárné Nagy Ilona, Kálmán Angéla, Szabó Judit, Törjék Adrienn és Reiberné Winkelmann Anna.

A Bókay- kertben tartották az Abacusan Bajnokság- A négy elem viadala országos komplex tanulmányi verseny országos döntőjét. Mindhárom döntőbe jutott kossuthos csapat kiváló eredményt ért el.

A 3-4. osztályos korcsoportban a 4.c-s csapat (Tóth Alexa, Végső Csenge, Szécsi Miksa, Tűzhányó Levente, Vámi Ármin) országos 2. helyezést értek el. Felkészítőjük: Kálmán Angéla, Kiss Ágnes
Az 5-6. osztályos korcsoportban a 6. b-s csapat (Belegrai Boglárka, Csizmadia Liza, Egey Zoltán, Sümegi Richárd, Szolga Ádám) országos 1. helyezett lett. Felkészítőjük: Váminé Hegyi Angéla
A 7-8. osztályos korcsoportban a 8. b-sek (Gyulassy Lili, Keresztesi Boglárka, Herczeg Mátyás, Illés Dávid, Károlyi Soma) szintén 1. helyezést  értek el. Felkészítőjük:  Váminé Hegyi Angéla

Szintén ezen a napon a "Környezetvédelemmel a jövőért" verseny megyei döntőjében Kubena Christopher, Peske Csanád, Török Péter (7.a) 12. helyezést értek el. Felkészítőjük:  Váminé Hegyi Angéla

Gratulálunk a szép eredményekhez, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Családi nap

Igazán gondosan megszervezték a szülők, pedagógusok és a gyerekek az idei családi napot. Már jó előre megrendelték a napsütést és a vidám hangulatot, s az május 26-án reggelre pontosan meg is érkezett. A gyereksereg, a szülők és a pedagógusok is jól érezték magukat ezen a különleges délelőttön, hiszen most nem kellett tanulni, viszont sokféle elfoglaltság segítette, hogy senki se unatkozzon. Volt kidobó- és focibajnokság, izgalmas rendőrkutyás bemutató, karikatúra készítés, akadálypálya, csillámtetkó, eszem-iszom, faültetés és palántavásár, így mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást. Persze, az is remek volt, ha néhány percre-órácskára le lehetett ülni beszélgetni egymással a szülőtársaknak, együtt játszani a barátoknak.

Köszönjük minden szervező, együttműködő segítségét, fáradhatatlan munkáját.

Köszönet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak a családi nap rendezvényéhez nyújtott segítségéért.


Szép volt Kossuth!

Május 16-án alsós diákjaink Bárány Rita néni vezetésével részt vettek a városi Atlétika Diákolimpia három próba csapatversenyén. Lányok és fiúk egyaránt jól versenyeztek, hiszen mindkét csapat dobogós lett. Harmadik helyezést értek el. A gyerekek másnap a bronz érmekkel a nyakukban nagy örömmel újságolták az elért eredményt.

A lánycsapat: Szűcs Zsófi (1.b), Anda Vali, Pallos Gréta, Osztotics Linett, Sánta Kata, Szilasi Kíra (2.b)

A fiúcsapat: Csizmadia Zalán (1.a), Kovács Bence, Ormos Attila, Czombál András (2.b), Németh Vince (3.b), Körmendi Marcell (3.a)

Gratulálunk a csapattagoknak. Köszönjük a felkészítő tanítók és Bárány Rita néni munkáját.

 


 

Lehet ezt még fokozni?

A Valicsek név mindannyiunknak ismerős az iskolában. Valicsek Donát 6.c osztályos tanulónk évek óta szebbnél szebb versenyeredményekkel öregbíti iskolánk hírnevét. Csak május hónapban három nehéz matematikaversenyen állt helyt. A városi számítógépes fejszámoló versenyen első lett, az Alapműveleti Matematikaverseny országos döntőjében, Marcaliban 13. helyen végzett, és bejutott a rangos Kalmár László Matematikaverseny országos döntőjébe, ahová a 296 indulóból csak 30 versenyzőt hívtak be. Szurkolunk neki, hogy ott is  "hozza a formáját".

De már tavaly  feltűnt a Valicsek név a kisebbek között is. Donát kisöccse, Zétény is minden versenyen a dobogóra állhat. Ő jelenleg a 3.b osztály tanulója. Legutóbbi szenzációs eredménye a Pangea Matematikaverseny országos döntőjében elért első helyezés.

Mindkettőjüknek gratulálunk a fantasztikus eredményekhez. Köszönjük felkészítőik, Molnárné Rádl Margit és Szabó Judit munkáját.


Dobogónál nem adjuk alább!

Május 16-án tartották a Felsővárosi Általános Iskolában a LÜK (Logika, Ügyesség, Kitartás) Bajnokság területi fordulóját. Nagyon szép eredményekkel zártuk a fordulót. Posch Csaba 3.b osztályos tanuló a harmadikosok versenyében 2. helyezést ért el.  A másodikosok versenyén Lőrincz Ádám (2.c) a 2. helyen, Mádai Maja (2.b) pedig 1. helyen végzett. Mindhárman képviselhetik iskolánkat június 1-jén az országos döntőben.

Gratulálunk a szép eredményekhez. Köszönjük a felkészítő tanítók munkáját.


Tündérkert

Mi terem a tündérek kertjében? Hát alma, körte, szilva és mindenféle finom gyümölcs. Persze nem akármilyen! Olyan őshonos, az adott területre jellemző fajták, amelyek dédszüleink, nagyszüleink kertjéből látták el gyümölccsel a családokat, de amelyeket mára bizony elfeledtünk. Ezen fajták újrafelfedezéséért, megmentéséért jött létre a Tündérkert Mozgalom, melyhez Székesfehérvár is csatlakozott. Az Öreghegyen a Krasznai utcában lesz látogatható a fehérvári Tündérkert, amelynek létrehozásában diákjaink is segédkeztek. Horváth Miklós Csaba területi képviselőnk meghívására május 14-én a 7.b, a 8.a és a 8.b osztály tanulói fákat ültettek a Tündérkert területén. Munkájuk elismeréseként iskolánk is kapott néhány csemetét, amelyeket a Családi Napon ünnepélyesen fogunk elültetni iskolánk udvarán. Igaz, a Tündérkert fáinak termésére még várni kell néhány évet, de reméljük, az ültető hetedikesek és nyolcadikosok visszatérnek majd, hogy megkóstolhassák munkájuk gyümölcsét.

A Fehérvár TV riportja


Gyermekgála

Május 9-én ismét megrendeztük hagyományos év végi gyermekgálánkat a Köfém Klubház színháztermében. Vidám, színvonalas produkciókkal varázsolta el a közönséget az első és negyedik évfolyam diákserege.  A kitartó felkészülés, a rengeteg próba meghozta gyümölcsét, remekül szórakoztak a szülők, a meghívott vendégek és a résztvevő gyermekek is.

Videók a gáláról

Apád is olyan, mint te!

A muzsika hangja

Térdtánc

Valahol Európában

Vásározó

Színkavalkád

Számolgató


Gratulálunk Tanár Úr!

Iskolánk testnevelője, Halász Géza tanár úr rangos elismerésben részesült az idei Sportmajálison. Több évtizedes eredményes edzői munkájáért a Székesfehérvár Sportjáért díjat vehette át.

Szívből gratulálunk!!!

A kép forrása:http://www.fehervartv.hu/_upload/editor/ujsag/2018/FeherVar20180503WEB.pdf

Cikk és kép városunk honlapján


 

Majális

A napköziben már hagyomány, hogy  a május 1-jéhez  legközelebb eső pénteken májusfát állítunk az iskola udvarán. Idén a napközis udvar nyírfáját szalagoztuk fel. A 2. c osztály májusköszöntő műsora után pedig az összes napközis együtt énekelt és táncolta körül az ünnepi díszbe öltöztetett májusfát.

Köszönjük a másodikosok műsorát és felkészítőjük, Klári néni munkáját.


Csitáry Fesztivál

Április 27-én tartotta év végi kulturális fesztiválját a Csitáry Művészeti Műhely. Első és második osztályos kisdiákjaink hangszeres bemutatón és ehhez kapcsolódó foglalkozáson vettek részt, ahol nagy örömükre osztálytársaik, iskolatársaik előadásait is meghallgathatták. Zúgott is a vastaps egy-egy produkció végén. Ezután a másodikosok a Háry János c. daljáték rövidített változatát tekinthették meg a táncosok és drámakörösök előadásában. A végén együtt táncoltak diákok és előadók.

Köszönjük a kellemes, vidám délelőttöt a szervezőknek és az ifjú előadóművészeknek.


Kiszámoltuk!!

Kiválóan szerepeltek diákjaink az Alapműveleti Matematikaverseny megyei fordulóján. Tankó Attila, Judit néni 5.a osztályos diákja 5. helyezést ért el., Kreitzer Noémi a 7.b-ből Gyöngyi néni felkészítésével a 3. helyen végzett.  Valicsek Donát 6.c osztályos tanulónk pedig az elért 1. helyezéssel az országos döntőn is képviselheti iskolánkat. Ő Margit néni tanítványa.

Gratulálunk az elért eredményekhez, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.

Szép volt Kossuth! Hajrá Donát!


A Magyar Tenisz napja

Április 25-én iskolánk harmadik és negyedik osztályos tanulói részt vettek a Magyar Tenisz Szövetség és a Kézenfogva Alapítvány által szervezett a Magyar Tenisz Napja elnevezésű rendezvényen, melynek a budapesti Kopaszi-gát adott csodálatos helyszínt. Az eseményen a gyerekek megismerkedhettek a fogyatékkal élők nehézségeivel és több példát is láthattak arra, hogy sok akarattal és küzdeni tudással a legnagyobb nehézségek is legyőzhetők. Állomásokon ismerkedhettek meg a különböző sportágakkal, köztük természetesen a kerekesszékes tenisszel is. Emellett lehetőségük adódott a világranglista élmezőnyében játszó teniszezők mérkőzéseibe is belepillantani. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a programon. Reméljük, jövőre is lesz lehetőségünk részt venni rajta. Köszönjük szépen Schütz Tamás bácsinak a szervezést, Mayer Ildi néninek, Csepregi Rita néninek és Szabó Judit néninek a kíséretet.


ARAK Aktív újra

Április 20-án alsó tagozatos diákjainkkal részt vettünk az ARAK Aktív városi döntőjén. A versenyen 11 iskola  válogatott csapatai indultak évfolyamonkénti (1-4. osztály) bontásban. Igazi örömfutamok voltak ezek, hiszen nem hirdettek eredményt, minden versenyző egyaránt aranyérmes lett. Nagy küzdelem volt így is az iskolák között, ma mi diákjaink  is beleadták minden erejüket, ügyességüket a feladatok végrehajtásába.

Gratulálunk versenyzőinknek. Köszönjük Bárány Rita és az alsós tanítók felkészítő munkáját.


A Föld napja

Hagyományainkhoz híven idén is megünnepeltük a Föld napját. A hét elején a tavaszi papírgyűjtési akcióban két konténert is telepakoltunk újrahasznosítható hulladékpapírral, sok-sok fa életét mentve meg ezzel. Persze, az igazi az lenne, ha ez a sok gyorsan feleslegessé váló papír nem is kerülne be a háztartásokba. Pénteken pedig Tünde néni bevezetője után ismét együtt énekeltünk a Földért a Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére.

Részletes ismertető az Énekelj a Földért akcióról


Tudós diákjaink

Iskolánk négy tanulója továbbjutott a Kutató Gyermekek Tudományos Konferencia regionális döntőjébe, ahol diákjaink a választott témájukhoz kapcsolódó prezentációt mutattak be, és a dobogós harmadik helyezést érték el. Porteleki Máté 3.b osztályos tanuló témája a "Naprendszerünk bolygói" volt, Kakucska Barnabás 3. b osztályos tanuló a "Zen Bu Kan Kemp" témában végezte kutató munkáját. Mindkettőjük felkészítője Szabó Judit. A felső tagozaton Lelkes Zsófia 5.a osztályos tanuló "Az állatvilág építőmesterei", Keresztesi Boglárka 8. b osztályos Tanuló pedig "Az antianyag titkai" témában írták pályamunkájukat. Felkészítőjük Váminé Hegyi Angéla.

Az elért sikerekhez gratulálunk, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Irány Pécs!!

Iskolánk Kossuth Színkörének tanulóival és Henriette nénivel gyakran találkozhattunk délutánonként az aulában, amikor a következő előadásukra "Az asszonyok tüköréből" című darab bemutatására készültek. A fáradhatatlan munkának meg is lett az eredménye. A XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón ezüst minősítést kaptak, valamint a résztvevők közül egyedüliként meghívták őket Pécsre a  regionális döntőbe. A legjobb mellékszereplő különdíját pedig Takács Petra 8. b osztályos diákunknak ítélte a zsűri.

Gratulálunk a szép eredményhez, és mindannyian szurkolunk, hogy a pécsi közönséget és zsűrit is elkápráztassa a nagyszerű előadás. Köszönjük Kalmárné Várady Henriette felkészítő munkáját.


Aranyos kossuthosok

Az Éneklő Ifjúság Hangversenyen arany minősítést szerzett a Kossuth gyermekkar.  A kórusban a 3., 4., és 5. évfolyam emelt énekesei kápráztatták el a hallgatóságot gyönyörű műsorukkal, melyet Ági néni kísért zongorán és Csorba Péter ütőhangszereken.

Gratulálunk a sikerhez. Köszönjük karnagyaink, Leiner Csilla és Fazekas Fülöp Szabolcsné felkészítő munkáját.

A kórus műsora


Jó napja volt a Kossuthnak

Április 18-án több tanulmányi verseny is zajlott egyidőben a városban. A Felsővárosi Általános Iskolában a LÜK (Logika, Ügyesség, Kitartás)  kistérségi fordulóján 3. osztályos diákjaink (Grubits Nati, Posch Csaba, Szepes Konrád) az 1., 2., és 3. helyezést is megszerezték. Másodikosaink (Mádai Maja és Lőrincz Ádám) pedig az 1. és 2. helyezést hozták iskolánknak. Ugyanekkor a Csapatcsata matematikaversenyen a Teleki Blanka Általános Iskolában is kossuthos siker született. A harmadikos csapat (Nagy Zotmund, Németh Vince, Sziksz Nándi és Valicsek Zétény) 1. helyen végzett a versenyben.

Gratulálunk a szép eredményekhez. Köszönjük a felkészítő tanítók munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján a LÜK versenyről


A költészet napja

Hagyományainkhoz hűen idén is megemlékeztünk április 11-én a költészet napjáról. Az alsósok Petőfi Sándor Füstbement terv című versét adták elő. Különleges ajándékot is kaptunk. A Kossuth Színkör bemutatta a színházban már nagy sikert hozó előadását Arany János Toldi című művéből. Végül a felsősök közösen mondták el a Toldi egy részletét.

A megemlékezés után meglepetésvendég érkezett a felsősökhöz. Sohonyai Edit írónő tartott nem épp szokványos, jókedvű író-olvasó találkozót. A diákok feszült figyelme és lelkesedése bizonyította, hogy az önismeret, a testbeszéd megismerése fontos eszköze az életben való boldogulásnak.