Kezdőoldal Hírek Hírek 2017-2018

A 2017-2018-as tanév hírei


Történelem kicsiknek

Tanulóinkkal szívesen látogatunk el a Parlamentbe. Szeptemberben a 4.a osztály Csilla nénivel és Rita nénivel  a Parlament látogatása mellett a Hadtörténeti Múzeumban is volt, ahol Mátyás királlyal kapcsolatos foglalkozáson vettek részt.


Játszani jó!

Október 10-én ünnepélyesen felavattuk iskolánk napközis udvarán az új játékokat. A Hungrana Kft. és önkormányzati képviselőink, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba támogatásának köszönhetően mászópálya és a csúszdavár épült a kicsinyek nagy örömére.

A gyerekek nevében is köszönjük az új játékokat.

Cikk és képek városunk honlapján

Riport a Fehérvár Televízió Híradójában


Kirándulás a Rácbányába

A gyaloglást jól bíró 3-8. osztályos kossuthos diákok csütörtökön megismerkedtek az iskolától úgy félórás sétára található Rácbányával. A kirándulást  a mobilitási hétre terveztük, de a rossz idő miatt csak most kerülhetett rá sor. A gyerekek túravezetők segítségével járták be a területet.

Talán van, aki még emlékszik, hogy tavaly az akkori 6.b osztály "szemétmentesítette" a Rácbányát.

Képek


Harcias kossuthosok

A DÖK szervezésében szeptember 23-án néhány diákkal a mi iskolánk is részt vett a Pákozd - sukorói csata 169.évfordulója alkalmából rendezett hadtörténelmi jelentőségű esemény megjelenítésében. A közel 200 iskolás lelkesen játszotta el a Nemzetőrök harcalaki bemutatóját.


Mobilitási hét

Az idei autómentes napot vidám, zenés reggeli tornával indítottuk Babi néni vezetésével. Az első szünetben az akadálypályán próbálhatták ki ügyességüket a vállalkozó kedvűek, majd felvonulással jeleztük, milyen fontos számunkra a környezetbarát közlekedés. Szikrázó napsütésben szívtuk tele tüdőnket az egészséges (Öreg)hegyi levegővel, az aulában pedig alsósok és felsősök közösen készítettek montázst a nap tiszteletére. Az elkészült alkotás iskolánk folyosóját fogja díszíteni.


A határ a csillagos ég! Vagy már nem is határ?

2017. szeptember 15. különleges nappá vált iskolánk tanulóinak életében. A jubileumi év első kiemelt rendezvénye Dr. Fűrész Gábor csillagásszal való találkozás volt. Az egykori kossuthos diák az MIT (Massachusetts Institute of Technology) munkatársa, ahol óriástávcsövekkel foglalkozik, a világ legnagyobb földi, illetve űrteleszkópjaira épít berendezéseket. Ritkán látogat haza, de most időt szakított arra, hogy iskolánkban először az 5-6., majd a 7-8. osztályosoknak tartson előadást A Naprendszeren innen és túl... címmel. A téma rendkívül érdekes, a bemutatott képek, videók lenyűgözőek voltak. Az izgalmas előadás során, illetve utána a kérdéseikre is választ kaptak az érdeklődő diákok.  A fiatal tudós pályafutásáról is mesélt, a kezdetektől a jelenlegi munkájáig. A 3.b osztályosok számára óriási élményt jelentett, hogy a hírből jól ismert csillagásszal személyesen is megismerkedhettek, és el is árasztották őt szakmai kérdéseikkel. A találkozás bizonyára felejthetetlen élmény, Fűrész Gábor pedig remek példakép lehet a gyermekek számára, hiszen kossuthos diákból vált elismert kutatóvá.

Váminé Hegyi Angéla


Nyári tábor a Balatonon

2017. július 24-30-ig Balatonszárszón került megrendezésre hagyományos nyári táborunk. 32 kis- és nagy gyerekkel indultunk útnak. Ők jelenlegi és régi kossuthos diákok. A felsősök és végzősök ifivezetői szerepet vállaltak, s koordinálták, segítették kisebb társaikat a feladatok elvégzésében. Az idő ugyan nem nekünk kedvezett, mégis jól éreztük magunkat, mert remek volt a csapat. Igyekeztünk olyan feladatokat kitalálni, amik emlékezetessé, élvezetessé tették a hetet. Kézműves foglalkozás épp úgy volt, mint karaoke parti, vagy titkosügynök-képzés.A szombati paprikáskrumpli közös elkészítése zárta a hetet. Gyorsan eltelt a hét. Jövőre veletek ugyanitt!

Lakatos Zsuzsanna

 

 


 

A 2016-2017-es tanév hírei


Szép volt Kossuth!!!

A Magyar Diáksport Szövetség, mint a Diákolimpia? jogtulajdonosa és szervezője idén a versenysorozat 30 éves jubileumát ünnepli. Ebből az alkalomból egy összevont, 6 sportágat magába foglaló döntőt szervez Debrecenben: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika. Az esemény különleges a Magyar Diáksport Szövetség és a Diákolimpia? történetében, hiszen a 6 sportágban összesen 1500 sportoló mérkőzik meg a három versenynapon, összesen 11 helyszínen. A versenyek Debrecennek szinte az összes sportlétesítményében zajlanak, beleértve a Főnix Csarnokot, a Debreceni Sportuszodát, a Gyulai István Atlétikai Stadiont és az egyetemi sportkomplexumokat egyaránt. (Schütz Tamás)

 

Június 24-25-én iskolánk diákjai is részt vettek az országos döntőn. Felkészítőjük Halász Géza.

És íme, a nagyszerű eredmények:

Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez. Büszkék vagyunk rátok!

Köszönjük Géza bácsi felkészítő munkáját.

 


 

Egy hatodikos világbajnok

Végh Laura 6.a osztályos tanulónk június elején megismerkedhetett azzal a fantasztikus érzéssel, hogy világbajnokságon versenyezhet, sőt csapatával meg is nyerik azt. A Pécsen rendezett Hip-Hop Világbajnokságon gyermek formációban lettek elsők. Persze ehhez nagyon sok kitartásra, edzésre volt szükség. Erről  olvashatunk a feol.hu cikkében is.

Gratulálunk Laura!

Cikk és képek a feol.hu oldalon

 


 

Családi Nap

Hagyomány már iskolánkban, hogy gyerekek, szülők, pedagógusok gondtalanul együtt tölthetnek egy vidám délelőttöt, a CSALÁDI NAP keretében.

Idén május 20-án egy színvonalas, remek hangulatú családi nap részesei lehettünk.

Akik eljöttek, biztosan jól érezték magukat. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Ragyogó napsütésben, vidám zene mellett zajlottak a programok. Lehetett pólót festeni, csillámtetoválást "varratni", vagy vidám karikatúrát rajzoltatni Tóni bácsival. Volt peonza bemutató és verseny, kerékpáros akadályverseny, kosárra dobás illetve "örömfoci" is színesítette a délelőtti eseményeket. Aki akart, felmászhatott a tűzoltó autóba, vagy beülhetett a rendőségi autóba. Természetesen a szokásos akadályverseny sem maradt el. A gyerekeknek a lufihajtogatás mellett a vattacukor is nagy élmény volt, hisz még a zárás előtti pillanatokban is kígyózó sor állt a vattacukorárus előtt. Eközben szorgos apukák, anyukák készítették a finomnál finomabb ételeket az osztályok számára. Idén is volt egészséges süti sütés verseny, amit az 1.b osztály nyert meg.

Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével területi képviselő asszonyunk: Östör Annamária is. Ezen a napon adta át tisztségét a szülői munkaközösség vezetője, Kovács Melinda, Csordás Szilviának.

Erre az alkalomra elkészült iskolánk új névfelirata is, mely az udvar felőli bejárat felett látható. Kivitelezését köszönjük a szponzoroknak, a kedves szülőknek.

Nagyon jó hangulatú, vidám délelőttöt őrizhetünk emlékeinkben.


Tavaszköszöntő Gála

"Minden évben májusban rendezzük meg az alsó tagozatosok Tavaszköszöntő Gáláját.

Az idén az 1. és a 4. évfolyamosoké volt a főszerep.

A legkisebbek néptáncával nyitottuk meg műsorunk. Népi játékokat, mondókákat adtak elő, a végét egy kis néptánccal megfűszerezve. Őket Csaba Krisztina néptáncoktató állította színpadra.

A műsorszámok között láthattunk humoros jelenetet (A 3 nyúl 1.c, Pitt és Patt 4.c), állatos verseket, dalokat hallhattunk (1.a,b), de volt részünk tréfás jelenetben, átkötve verbunkkal (4.a). A 4.b és c osztályok fergeteges hangulatot teremtettek a Limbó-hintóval, és a Nox együttes Tűztáncával. Az osztályok műsorait a tanító nénik találták ki, s tanították meg diákjaiknak.

Nem maradhatott ki a modern tánc kategória sem Lelkes Zsófinak (4.a) köszönhetően, de műsorunk attól volt kerek, hogy Finta Luca és Bence (4.b-6.b)zongorán négykezest játszottak el a hallgatóságnak.

A nézőket Hanna (5.a) és Lili (6.b) tájékoztatta mindenről, ők voltak a konferansziék.

Műsorunknak keretet adott a 4. évfolyamosok közös produkciója, mintegy összefoglalása, lezárása az alsó tagozatnak. Szórakoztató, mégis szívszorító volt a Légy jó mindhalálig című musicalből a Tízperc című betétdal előadása, hisz lezárul egy fontos szakasz az életükben. Hetek múlva elbúcsúznak tanítóiktól, s hamarosan a felső tagozaton folytatják tanulmányaikat.

Az est végén előadó és néző épp oly elégedetten ment haza, mint a felkészítő tanítók, s a szervezők (Gulyás Éva, Lakatos Zsuzsanna és Mayer Ildikó).

Csodálatos, szórakoztató estet tudunk magunk mögött. Igen, megérte a rengeteg munkát belerakni a produkciókba, mert adni öröm."

Lakatos Zsuzsanna


Kodály-év

Kodály Zoltán halálának ötvenedik, születésének százharmincötödik évfordulója alkalmából idén Kodály-emlékévet hirdetett a Magyar Kormány. Ennek jegyében május 9-én emlékünnepséget szervezett iskolánk, ahol a felsős kamarakórus énekelt Molnárné Rádl Margit vezényletével. Zongorán kísért Fazekas?Fülöp Szabolcsné. A kórus tagjai csodálatos kiállítást készítettek Kodály munkásságáról. A kiállítás megtekinthető a földszinti folyosón.


"Minősített Tehetséggondozó Műhely"

Iskolánkat nagy dicsőség érte: Elnyertük az Új Nemzedék Központ által, a Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt keretében adományozott  "Minősített Tehetséggondozó Műhely" címet, melyet az ország közoktatási intézményei közül mindössze 38 iskola kapott meg. A cím odaítéléséről egy külső szakmai bizottság döntött egy több lépcsős pályázati tevékenységet értékelve, illetve elismerve ezzel az intézményben folyó, nagy múltú, eredményes tehetséggondozó munkát.

Strasszerné Farkas Márta


Országos siker

Valicsek Donát 5.c osztályos diákunk ismét remekelt matekból.

Donát, a hazánkban 9. alkalommal megrendezett Pangea nemzetközi matematikaversenyen, 4. helyezett lett, Különdíjat kapott 2017. május 6-án, Budapesten a Hotel Marriott-ban. 5933 ötödikes versenyzett az országból. A nívós eredményhirdetésre meghívták az iskola igazgatóját, felkészítő tanárát és családját is.

Szép volt, Donát!!

Köszönjük Margit néni felkészítő munkáját.

 


 

Járási verseny

Iskolánk négy fős csapata Járási Katasztrófavédelmi Versenyen vett részt. A 19 induló csapat közül az előkelő 4. helyen végeztek, valamint a Harman Kft. különdíját is elnyerték. Gratulálunk a csapatnak, köszönjük a felkészítést Ocskó-Kü Gyöngyi néninek.

 


 

Gróf Széchenyi Zsigmond vadászíró emlékére

Az 50 évvel ezelőtt elhunyt Gróf Széchenyi Zsigmondra emlékezik a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség. Ennek kapcsán fotókiállítás nyílt április 28-án, pénteken a  Fehérvári Civil Központban. A kiállítás megnyitóján iskolánk 15 tanulója is részt vett Tünde néni és Márti néni kíséretével. Az ünnepélyes megnyitót követően diákjaink megtekintették a fotókat, majd megismerkedtek Gróf Széchenyi Zsigmond munkásságával. Szívesen és örömmel  vettünk részt ezen a péntek délutáni programon.


És megint matek

Valicsek Donát 5. c osztályos diákunk ismét maga utasította versenytársait. Az Alapműveleti Matematikaverseny megyei fordulóján 1. helyezést ért el.

Gratulálunk a szép eredményhez, köszönjük a felkészítést Margit néninek.


Taroltak a hatodikosok

A Városi Diákolimpia atlétikai versenyén Kossuthos diákjaink szinte minden versenyszámban dobogós helyezéseket szereztek. Alig hagytak néhány érmet a többi résztvevőnek. Ezúton is gratulálunk Czepanecz Zsófi, Fein Jázmin, Grubits Liliána, Herczog Dóra, Tóth Abigél, Kovács Milos, Simon Kevin 6. c osztályos, Schekk Janka, Balogh Bence, Kabáczi Áron 6.a osztályos, Szkokk Bence 6.b osztályos és Jassó Zalán 5.b osztályos tanulóinknak.

Köszönjük Géza bácsi felkészítő munkáját.


Gyújts egy gyertyát a Földért!

Iskolánkban április 21-én, pénteken a Föld napját egy rövid műsorral  ünnepeltük. Versekkel, közös  énekkel hívtuk fel  a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, bolygónk védelmére és  egy fenntartható életmód, gondolkodásmód mellett való elköteleződésre. Boldog Iskolaként csatlakoztunk a Jobb Veled a Világ Alapítvány  "Énekelj a Földért" kezdeményezéséhez, és iskolánk apraja-nagyja együtt énekelte a "Gyújts egy gyertyát a Földért!" című dalt.  Ezt követően a kültéri fitnesz eszközök és az  iskola hátsó kapuja hivatalos átadására került sor. Ezek a fejlesztések  Östör Annamária önkormányzati képviselő és a  Gyermekévek Alapítvány támogatásával  valósultak meg, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk.

"Mindig tud adni, akinek szíve szeretettel van tele."   / Szent Ágoston/

Strasszerné Farkas Márta igazgató

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár Tv riportja


Sítábor

Iskolánk tanulói Tamás bácsi vezetésével idén márciusban  is részt vehettek az évek óta népszerű sítáborban Tauplitzban. Az 5 nap/ 4 éjszakás sí-táborban 4 napot síelhettek tanulóink 2 oktatóval 2 csoportban.
A napi 4-5 órás oktatás jelentősen fejlesztette tanítványaink tudását, így a sok új élmény mellett sokat fejlődött sítudásuk is. A legfontosabb: mindenki egészségesen és épségben hazaérkezett.
Célunk, hogy még több Kossuthos gyerek ismerkedhessen meg ezzel a szép sporttal, még többen vegyenek részt a sí-táborban és szerezzenek életre szóló élményeket. Köszönjük az alapítvány támogatását.


Újabb matekos sikerek

Március 21-én tartották a Rákóczi-kupa matematikaversenyt. Valicsek Donát  (5.c) egyéniben 2. lett. A csapat is 2. helyezést ért el. Csapattagok: Keresztesi Réka, Sipos Kristóf és Valicsek Donát.


Gratulálunk Fanni!

Hajdú Fanni 7. b osztályos diákunk képeiből nyílt kiállítás Veszprémben, az Életöröm Idősek otthonában. Szép gondolat a szervezőktől, hogy egy életpályája elején álló ifjú művész alkotásaiból sugárzó életöröm az idősek mindennapjait tegye szebbé, vidámabbá.

A veol.hu cikke


Egy díszletliba emlékei - Dányádi Lili (5.c) a Lúdas Matyi című előadásról

Még november volt, amikor megkaptam azt a hírt, hogy lehet jelentkezni egy színdarabra. Mindenképpen részt akartam venni benne, és az az álmom valóra is vált.

A Díszlet Liba szerepét kaptam, és rengeteg próbán vettem részt. Kozári Ferenc művész úr "kísért" minket végig ezen a hosszú és fárasztó utunkon. Eljött az előadás ideje. Nagyon izgultunk, és vártam, hogy mikor jövünk mi. A rádióból elhangzott hirtelen a "szünet" szó. Tudtuk, hogy eljött az idő. Remegtem, izzadt a tenyerem. Féltem. Beértünk a színpadra. Már hallani lehetett a nézők kíváncsi beszélgetését. Ekkor hirtelen felemelkedett a függöny. A zene elindult és az ácsok is. Egy kis idő után én jöttem, és bátorságomat összeszedve nagy levegőt vettem, majd beléptem a színpadra. "Na, emberek!" - mondtam határozott hanggal a szövegem. Letérdeltem a szőnyegre, és folytattam: "Itt kezdjék az építkezést!"  Az előadás vége felé, amikor összedőlt a torony, egy mély levegővétellel mondtam a mondanivalómat. Olyan érzésem támadt, amikor kimentem a színpadról, mint még soha! Szinte repültem a boldogságtól! Fantasztikus élmény volt! A szívem még mindig nagyon dobogott, és mikor hazaértem, semmi nem törölte le az arcomról a mosolyt.

Nagyon jól éreztem magam.


Országos versenyek döntőiben a Kossuth-os diákok

XIII. Bonifert Nemzetközi Matematikaverseny
4 levelező forduló után, több mint 800 tanuló bekapcsolódásával, a verseny döntőjére
(2017. április 1. Szeged)
Sütő Kata 4.a ( tanára: Gulyás Éva)
Szabó Máté 4.b (tanára: Detkiné Hollósi Ildikó) osztályos tanulók jutottak be

Pangea Matematikaverseny
100%-os megoldással lehetett bejutni a döntőre (2017. április 8., Budapest
Valicsek Donát 5.c (tanára: Molnárné Rádl Margit)
Az ország 5269, Fejér megye 195 tanulójából
Kovács Milos 6.c (tanára: Ocskó - Kü Gyöngyi)
Az ország 4601, Fejér megye 134 tanulójából

 

Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatverseny

A csapattagok: Gyulassy Dóra, Gyulassy Lili, Keresztesi Boglárka (7.b) Felkészítőjük: Váminé Hegyi Angéla

A döntő 2017. június 2-3-án lesz Budapesten.

 

A Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája

A regionális fordulóban a Budapest és környéke régióban ismeretterjesztő kategóriában 2. helyezést ért el Herédi Hanna 5.a osztályos tanuló az Érdekességek az Olümposz tetejéről avagy Az ókori görög istenek mindennapjai című pályamunkájával, illetve annak előadásával. Bozsik Levente 8. a osztályos tanuló szintén 2. helyezést ért el ugyanebben a kategóriában Végvári vitézek és vegyészek?! A történelem és a kémia találkozása a várpalotai Thury- várban című dolgozatával, annak bemutatásával. Eredményükkel bejutottak az országos döntőbe, ami 2017. május 8-án lesz Budapesten. Felkészítőjük: Váminé Hegyi Angéla

Gratulálunk a döntőbe jutáshoz. Hajrá Kossuth!

 


 

Nyitnikék

A fenti címmel szervezett programot március 31-én a Dinnyési Hagyományőrző Központ és a Dinnyési fertő TT. Iskolánkból az 1. b, az 1.c és a 2.a osztály vett részt a természetjárással, természetvédelemmel kapcsolatos programban. Még az időjárás is azt akarta, hogy mindenki remekül érezze magát, hiszen kellemes melegben tehettünk rövid gyalogtúrát, majd madárgyűrűzésben vettünk részt. Nagy élmény volt az aprócska madarak, csicsörkék, rozsdafarkúak, mezei verebek szabadon engedése. Néhány hetes rackajuhokat is simogattunk. Megcsodáltuk a vadászkutyák fegyelmezett munkáját, aztán a bemutató végén őket is meg lehetett dögönyözni egy kicsit. Hasznos és vidám órákat tölthettünk a természetben ezen a napon.


Lúdas Matyi

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művét adták elő Fejér megye diákjai  a Vörösmarty Színházban. Már több éve hagyomány, hogy egy-egy magyar író művét úgy viszik színpadra, hogy abban minden szerepet diákok játszanak. Idén 11 iskola - általános és középiskolák -  tanulói készültek hónapok óta színész mentoraik és tanáraik vezetésével a prózai, zenei és táncbeli tudást is igénylő színdarab előadására. A mi iskolánk diákjai azt a jelenetet játszották, énekelték, táncolták el, amelyben Döbrögi új palotát akar építtetni, ám adódik némi nehézség.

Két este is zsúfolásig megtelt a színház. A Kossuth Lajos Iskola "Színtársulata" a zsűri különdíját is elnyerte színvonalas szereplésével.

Köszönjük a kellemes estét, no és persze az ehhez szükséges rengeteg munkát, időt a gyerekeknek és felkészítőiknek.

Székesfehérvár honlapja

werkfilm a Vörösmarty Színház honlapján

A teljes előadás megtekinthető itt

 


Ti vagytok az Űrgeneráció!

Az ORION Űrnemzedék Alapítvány és a Magyar Asztronautikai Társaság közös űrkutatási pályaorientációs roadshow-ján vehetett részt a 7.a osztály néhány diákja Váminé Hegyi Angéla vezetésével március 16-án Székesfehérváron.

Érdekel az űrkutatás? Szeretnél több érdekességet megtudni a világűrről? Tudtad, hogy 2030-ra tervezik a Hold-falu létrehozását? És azt, hogy magyar műholdak is vannak?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, valamint  praktikus tanácsokat kaptak az érdeklődők a pályaorientációs űrprogramon.

Máté Zsombor (7.a) beszámolója


Tavasztündér akció

Március 13-án és 20-án délután tündérek lepték el az iskola előtti fás-bokros területet. Az utóbbi években igazi dzsungellé vált ez a rész. Sajnos ezt sokan úgy értelmezték, hogy úgysem látszik, ha ide dobálják a szemetet. Iskolánk 14 dolgozója összefogott, és a két délutánon rendbe tették a területet. Megmetszették, megritkították a bokrokat, a nyesedéket pedig elszállították. Most átlátható és rendezett lett a kis park.

Köszönjük a "tündérek" jótéteményét.


"Víz, élet, egészség"  - 2017.

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

Március 22. a víz világnapja 1992 óta. Az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a "vízválság" korszaka.

Iskolánkban minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről. Az idei mottó : "Szennyvizek? Tiszta vizet!?"

Az idén is változatos programokkal töltöttük ezt a hetet, melyet tablókiállítással, illetve az előzetes kutatások, gyűjtemények kiállításával kezdtünk. A gyerekek nagyon kreatívak voltak, minden osztály mást látott bele az idei év mottójába. Az alsósoknak Mayer Zsolt, a GE Water and Process Technologies Hungary Termelő és Szolgáltató Kft. munkatársa interaktív előadással szemléltette a víztisztítás lehetőségeit. Az 5. és a 6. évfolyam részére Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke tartott egy előadást a víz fontosságáról és a szennyvíztisztításról. A 7. és 8. évfolyamnak két egyetemista mutatott be látványos kísérleteket a vízről. A Víz Világnapi Vetélkedőn felsős évfolyamonként 3 fős csapatok bizonyíthatták tájékozottságukat a témában. Az alsós osztályok a vizes villámkérésekre közösen vagy csoportmunkában keresték a válaszokat. A szünetekben a "Víz kvíz", a "Játék és muzsika 10 percben a vízről" és a "Pontvadászat" mozgatta meg a diákokat. Március 22-én kék és zöld pólóban jöttek a gyerekek, hogy az udvaron a közös "Vízcseppek" élőkép részesei lehessenek.  Az alsósok buborékfújással tették mozgalmasabbá az élőképet. A tanórákon is megjelent az idei év mottója. Pénteken az vetélkedők eredményeinek kihirdetése sok gyermek számára okozott örömöt, apró ajándékot. Az alsósok a napköziben osztályok közötti "vizes" vetélkedőn vettek részt.


Köszönet a Tájsebészeknek

Március 22-én a Hiemer-házban a Tájsebészet 2016 program díjátadóján vettek részt tanulóink (Horváth Lili, Kreitzer Hanna és Kreitzer Noémi 6.b) és Lendvainé Hegedűs Tünde. A 6.b osztályosok ősszel a Rácbánya területét elcsúfító sok-sok szemét eltakarításában vettek részt, szebbé és élhetőbbé téve ezzel városunk kedvelt zöld területét.

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár TV riportja


Matekos sikerek

Március 3-án, pénteken tartották a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetését. Erre az eseményre a legjobb eredményeket elérő diákokat és iskolai csapatokat hívják meg, de nagy az izgalom, hiszen a helyezéseket nem tudják előre.

Díjazottak: Az iskolák közötti csapatversenyben a 37 csapat között 2. helyezést értek el ötödikeseink, Keresztesi Réka, Sipos Kristóf és Valicsek Donát. Valicsek Donát az egyéni versenyben 3. helyen végzett 305 induló közül. Felkészítőjük Molnárné Rádl Margit. A negyedikesek versenyén Tóth Márton a 15. helyet szerezte meg 290 versenyző között. Felkészítője Detkiné Hollósi Ildikó.

Gratulálunk a remek eredményekhez, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Gratulálunk a Galagonya csoportnak

Iskolánk 3. és 4. osztályos énekes diákjaiból Leiner Csilla vezetésével alakult meg ebben a tanévben a Galagonya Éneklőcsoport. Első megmérettetésükön, a  Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen máris nagyon szép sikert értek el, ezüst minősítésben részesültek. Gratulálunk a szép eredményhez, köszönjük Csilla néni felkészítő munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján

 


 

Nyílt órák

Évek óta hagyomány iskolánkban, hogy az alsós kisdiákok mindennapi életét nyílt tanórákon mutatjuk be a szülőknek. Idén február harmadik hetében látogatott el sok szülő gyermeke osztályába. A leendő elsősök szülei február 22-én egy egész délelőttön keresztül ismerkedhettek az osztályokban folyó munkával, a tanító nénikkel.

Köszönjük a látogatást, találkozzunk jövőre is!

 


 

Pirosba öltöztünk

Február 17-én iskolánk először csatlakozott az "Öltözz pirosba!" akcióhoz, melynek célja a pécsi gyermekhospice ház, a Dóri Ház támogatása. Iskolánk diákjai, szüleik és pedagógusaink együttérzésből, empátiából jelesre vizsgáztak. Az összegyűlt több mint 87 000 Ft-ot a Szemem Fénye Alapítványnak továbbítottuk.

Szívből köszönjük az együttműködést.

 

 


 

Tehetség Roadshow

Az Új Nemzedék Központ a Tehetség Roadshow 2017 első állomásaként 2017. február 17-én Székesfehérváron egy nagyszabású, a tehetséges fiatalokat bemutató rendezvényt szervezett, melyre iskolánk két tanulója kapott meghívást. Herédi Hanna 5.a osztályos, és  Hajdu Fanni 7.b osztályos tanulók újabb sikereket hoztak intézményünknek. Büszkék vagyunk Rájuk és szeretettel gratulálunk kiemelkedő művészeti tevékenységükhöz.

 


 

Jótékonysági est

Iskolánk 2017. február 2-án nagy sikerű jótékonysági estet rendezett, amely teljes bevételét a Gyermekévek Alapítvány számára ajánlotta fel. Az est megszervezése és megtartása példás összefogásról tett tanúbizonyságot, amelyen az egykori és jelenlegi diákok, tanárok mellett vendégszereplők is felléptek. Hálás  köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni a szülőknek, a támogatóknak és a szereplőknek.

?Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt,
Legyen áldott eddigi utad,
És áldott legyen egész életed.?

A Fehérvár TV riportja

 


 

Télen a kertben

Milyen tennivalók akadnak télen a kertben? Iskolánk "Kis kertész" szakkörének tagjai ilyenkor sem unatkoznak. Gondoskodnak az iskola környezetében élő madarakról. Madáretetőket készítettek, töltenek fel. A Kossuth iskola hatalmas parkosított udvarai minden évszakban sok gondoskodást igényelnek. A kis kertészek ősszel Gyöngyi néni vezetésével komposztáltak, metszettek, karóztak, virághagymákat ültettek. A most etetett madarak pedig tavasszal és nyáron hálából rengeteg rovarkártevőtől szabadítják meg a fákat, bokrokat, virágokat.

A szakkör munkájában B heteken szerdánként 14 órától lehet részt venni.

 


 

Gyógyító természet

Iskolánkban  a "Törődj magaddal" témanapon - a gyógyító természettel kapcsolatos előadásokon - diákjaink újabb ismereteket szerezhettek e témában. Foglalkoztunk a gyógyfüvek, gyógyteák egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaival. A délelőtt folyamán nagy sikerű biobüfét és gyógytea kóstoltatást is szerveztünk tanítványaink számára.

 


 

Adventi készülődés kossuthos-módra

Bizonyára minden családban elkezdődött már a karácsonyi készülődés. Tisztán ragyog a ház, finom sütiillat fogadja a belépőket. Titkos csomagok tűnnek fel és el a lakásban. A mi iskolánk is ünnepi díszbe öltözött decemberre.  De nálunk az is hagyomány, hogy a zene, a dal segítségével a  lelkünket is ünneplőbe öltöztetjük ezekben a hetekben. Kórusainkat sok rendezvényre hívják, várják - immár sok év óta - nagy szeretettel. A gyerekek pedig felkészítő tanáraik, tanítóik segítségével kitartó lelkesedéssel készülnek ezekre az alkalmakra. És ha megszólal a zene, a dal, a lélek is elcsendesedik, megtisztul, csak a felszabadult öröm  érzése marad benne.

Persze a felnőtteknek sem kell kimaradniuk ezekből a szívmelengető alkalmakból. Vasárnap este a negyedik adventi gyertyagyújtáskor a Városház téren a felnőttek is együtt énekelhettek 500 gyermekkel, a Kisangyalok karával. És hagyományos karácsonyi hangversenyünkön is lesz alkalom a közös éneklésre. Szeretettel várunk erre is minden kedves szülőt, családtagot.

Riport és képgaléria a Kisangyalok karának iskolai próbájáról

A feol.hu cikke a negyedik gyertyagyújtásról


Kicsinyek a Városház téren

Évek óta szép hagyomány városunkban. hogy az adventi hétköznapokon  kisiskolás és óvodás gyermekek produkciói láthatóak a Városház téri Adventi Színpadon. Iskolánkat a második évfolyamosok képviselték idén, akik december 5-én "Játsszunk betlehemest!" címmel Jézus megszületésének történetét elevenítették meg


Adventi hangulat

Felsős kórusunk már advent első hétvégéjén ünnepi hangulatot varázsolt sokak szívébe. November 25-én, pénteken a Karitasz karácsonyi ünnepségén, szombaton a Vízivárosi Adventen, majd vasárnap a Gánti Adventen örvendeztették meg a résztvevőket műsorukkal. Köszönjük a részvevő gyerekeknek és felkészítőjüknek, Molnárné Rádl Margitnak a szívmelengető műsort.

Cikk városunk honlapján a Vízivárosi Adventről


Gratulálunk, Johanna!

Kiss Johanna Laura 4. a osztályos diákunk a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által meghirdetett területi és megyei szépkiejtési és olvasóversenyén vett részt 2016.november 25-én. A verseny 2 fordulós volt. Egy szabadon választott leírással lehetett készülni magyar írók munkáiból 1,5-2 percben. Johanna Fekete István: Tüskevár című regényéből mondott el egy részletet. Ezt követően a gyerekeknek egy kötelező - csöppet sem könnyű - szöveget kellett felolvasniuk, melyet a zsűritől kaptak a helyszínen.

A zsűri számára fontos volt a tiszta, érthető beszéd, a helyes artikuláció, az időtartam helyes megtartása, megfelelő hangsúlyozás, helyes mondatdallam, kapcsolatteremtés a közönséggel. Ezen kívánalmaknak Johanna magas szinten megfelelt, így a területi verseny 1. helyezettje lett. A megyei fordulóra 2016. december 9-én kerül sor.

Gratulálunk Johannának és felkészítőjének, Lakatos Zsuzsannának


Hogyan készül egy névtábla?

A 7.a osztály november 24-én ellátogatott a Sárvári család asztalosüzemébe, ahol megismerkedhettek a műhelyben folyó munkával. Sőt, maguk is gyakorolhatták a mesterséget egy kicsit, amikor elkészíthették saját névtáblájukat. A látogatás célja a pályaválasztáshoz szükséges tájékozottság bővítése volt.  Köszönjük a Sárvári család és Margit néni segítségét a program létrehozásában.


Megmentettünk 620 fát!

Az őszi papírgyűjtési akcióban iskolánk összesen 20 tonna papírt gyűjtött, amely újrahasznosításra kerülhet. Sokat tettünk ezzel Földünk jövőjéért, a tiszta levegőért, hiszen:

  • Egy tonna papír újrahasznosításával 31 fa kivágása kerülhető el, továbbá 4000 kWh energia, 270 liter kőolaj és 26.000 liter víz takarítható meg, valamint 3,5 köbméternyi hely marad szabadon a hulladéklerakókon.
  • Ugyanennyi papír elégetése 750 kg CO2 kibocsátásával járna.
  • Az újrahasznosított papír a hagyományos, famentes papírhoz képest 65%-os energia megtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést.     ( http://www.humusz.hu/hirek/szakmai-cikkek/papirbol-gyartott-papir/15160)

Köszönjük, hogy mindenki lelkesen részt vett az akcióban.

Ne feledjétek, hogy tavasszal ismét lesz papírgyűjtés!


Hajrá Kossuth! Hajrá Vidi!

Vidám hangulatban telt november 16-án, szerdán a két vidis focista - Géresi Krisztián és Kovács István - valamint a kossuthos diákok találkozója. A két labdarúgó fáradhatatlanul válaszolt a feltett kérdésekre. Ezután dekázóverseny következett, melyet Fejes Dávid nyolcadikos tanulónk nyert meg. Végül aláírásokért álltak be a hosszú sorba a gyerekek.

Köszönjük a szervezőknek a remek programot. Szurkoljunk együtt városunk csapatának továbbra is!

Videó az eseményről a Vidi honlapján


"Zöld Fehérvárért"

Iskolánk az  Európai Mobilitási Hét keretén belül részt vett a "Zöld Fehérvárért" programban. A program legfőbb célja városunk természeti értékeinek megismertetése. 15 iskola 46 osztálya vett részt a Sóstóra, a Rácbányára vagy az Aszal-völgybe vezetett túrákon. A programban legnagyobb létszámmal - 184 fővel - iskolánk képviseltette magát. A Városi Természetbarát Szövetség emléklappal és kupával jutalmazta intézményünket.

Ugyanezen program részeként "Zöld élet a szürke városban" címmel feladatlapokat lehetett megoldani. Iskolánk 7.a osztálya 3. helyezést ért el ezen a vetélkedőn. Gratulálunk a szép teljesítményhez.

Köszönjük a résztvevő diákoknak és pedagógusoknak a nagyszerű eredményeket.


Iskolánk csatlakozott az "EU Code Week" - "A programozás hete Európában" felhíváshoz. Október 19-én előadást szerveztünk a 4. 5. 6. 7. 8. évfolyamos tanulóinknak, melyen a programozás népszerűsítése mellett felhívtuk tanítványaink figyelmét a programozás hasznosságára is. Az előadást követően a programba bevont évfolyamokon  /több mint 250 diákot  érintve/ az informatika órákon a Comenius Logo alkalmazásával egyszerű programozási feladatokat oldottak meg tanítványaink, majd megismerkedtek a Scratch alapjaival. Tanulóink lelkesen kapcsolódtak a programozás hetéhez, megértve az EU Code Week üzenetét: a programozás hasznos, egyben szórakoztató is, mindenki képes rá.

 


 

Gratulálunk, Bogi!

Keresztesi Boglárka 7. b osztályos diákunk első helyezést ért el az 1956-os forradalomra emlékező városi szavalóversenyen. Bogi Márai Sándor Mennyből az angyal című versét mondta el, melyet aztán az iskolarádión keresztül minden kossuthos diák meghallgathatott.

Gratulálunk Boginak, és köszönjük a felkészítést Ötvösné Almássy Juditnak.

Cikk városunk honlapján


Ökolimpia a Zöld tanyán

Diákjaink 15 fős csapata vett részt az Alcoa, a Városgondnokság és a Gaja Környezetvédő Egyesület által megrendezett V. Ökolimpián. A Sóstó Természetvédelmi Területere tíz általános iskola - köztük a mi iskolánk - tanulóit hívták meg a szervezők a környezetvédelemmel kapcsolatos játékos erőpróbára. A gyerekek remekül helytálltak, és nagyon jól érezték magukat az Ökolimpián.

Cikk és képek városunk honlapján

 


 

"Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér."

Persze azt már senki sem tudná megmondani, hogy Mihály-napkor milyen szél fújt, de az idei Mihály-napi vásárra nagyon is emlékszünk. A 4. b osztály műsora után ismét számos szép portéka talált új gazdára a vásárban. Akinek elfogyott a "pénze", célbadobással kereshetett még néhány tallért, amin aztán ismét vásárolhatott, jósoltathatott. A vásár végére a jóságtallérok elfogytak, de a jóság azért, reméljük, mindenkinek megmaradt tallérok nélkül is.

Jövőre újra találkozunk a vásárban!


A magyar népmese napja

Minden a mesékről szólt A magyar népmese napja alkalmából néhány napon át az alsó tagozatban. Csodálatos meséket találtak ki  a gyerekek a meseíró versenyre. Minden évfolyam megismerkedett egy-egy mesével, és ahhoz illusztrációt készítettek az osztályok. Mesemondó versenyen mutathatták meg tudásukat a kisdiákok. A szünetekben mesét hallgathattak, délután pedig mesés akadályversenyen vehettek részt a gyerekek. Bár a versenyeken díjakat osztottak, valójában mindenki nyert ezzel a néhány nappal, szép meséket, vidám élményeket.

Köszönjük a gyerekek, a szervezők és a tanító nénik felkészülését, munkáját.

A díjazottak és a képek megtekinthetők itt.


Legyen szebb a környezetünk!

A 6. b osztály a mobilitási héten a Rácbányához kirándult. A szép környezetben bizony nagyon oda nem illő volt a sok eldobált szemét. El is határozták, hogy megszabadítják a hulladéktól a területet. Megkérték osztályfőnöküket, Éva nénit, szervezze meg az akciót. A Zentai úti iskola egyik osztályával, a Gaja Környezetvédő Egyesülettel és a városgondnoksággal összefogva  megtisztították a Rácbányát. Reméljük, sokáig hulladékmentesen, tisztán várhatja ezután a kirándulni vágyókat.

Köszönjük minden résztvevő segítségét.

A feol.hu cikke

A Fehérvár TV riportja


Újabb sportsiker

A II. korcsoportos Kossuthos fiú labdarúgó csapat 2 forduló és 3 győzelem után 12 csapat közül bejutott a városi labdarúgó diákolimpia legjobb 4 csapata közé. A városi döntőt tavasszal játsszuk.  Csapattagok: Baranyai Bence ,Györke Zalán, Kovács Áron, Kovács Márk, Mohl Dániel, Pánczél Márton, Rumpler Péter, Tankó Attila, Valicsek Donát ,Vámosi Zalán.  Felkészítő: Schütz Tamás

Gratulálunk!!!


A Zene Világnapja

Iskolánk kórusai, hagyományainkhoz híven idén is részt vettek  a zenei világnap alkalmából rendezett városi hangversenyen, az Alba Regia Sportcsarnokban. Kiskórusunk és felsős kórusunk méltóképp képviselte iskolánkat a nagyszabású rendezvényen. Köszönjük a kórustagok, a felkészítő tanárok és a kísérők munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján


Szép volt, Kossuth!

Hétvégén is zajlik az élet diákjaink számára. A szombaton megrendezett Aszalvölgyi Focikupán ötödikes focistáink Tamás bácsi vezetésével az első helyet szerezték meg iskolánk számára.

Gratulálunk a sikerhez! Köszönjük a felkészítést!

Cikk és képek városunk honlapján


A Világ Legnagyobb Tanórája

Szeptemberben iskolánk osztályai is csatlakoztak A Világ Legnagyobb Tanórája elnevezésű nemzetközi programhoz. A világ számos iskolájában, az adott héten megtartott tanórák  a fenntartható fejlődéssel, illetve a Föld lakóinak legnagyobb problémáival és azok megoldási lehetőségeivel foglalkoznak. Az elmúlt héten iskolánkban is megtartottuk a tanórákat. A gyerekek örömmel és aktívan vették ki részüket a foglalkozásokból.

Részletes ismertető a programról


Mobilitási hét

Diákjaink és pedagógusaink, hagyományainkhoz híven, idén is kivették részüket az Európai Mobilitási Hét városi programjaiból. Városismereti séta, természetvédelmi területek látogatása, sportprogramok szerepeltek a kínálatban. A "Legmobilisabb Osztály" címet is iskolánk diákjai, a 6.a osztályosok nyerték. Ők Schütz Tamás osztályfőnök vezetésével kerékpárokkal, gördeszkákkal, görkorikkal, segway-jel, sőt futva tették meg az utat az iskolától városközpontig. Az autómentes napon reggeli tornával kezdtünk, majd délelőtt futással folytattuk a sportolást. Ezen a napon, ha nem is az egész város, de legalább a Kossuth iskola udvara valóban autómentessé vált, így aztán volt is elég hely a tornához, futáshoz, játékhoz.

A feol.hu cikke

Cikk és képek városunk honlapján


"Ütős" sportág az alsóban

Iskolánk harmadik és negyedik osztályos diákjai a mindennapos testnevelés keretében heti egy órás teniszoktatásban vehetnek részt. A program városunk és a teniszcentrum támogatásának köszönhetően ingyenes a gyerekek számára. A felszerelést, pl. az ütőket, valamint  az utaztatást is biztosítják a diákoknak. Nagy öröm, hogy iskolánk is részese lehet a programnak, amelyben a város hat általános iskolája és középiskolás tanulók vehetnek részt.

Cikk és képek a feol.hu oldalon

Cikk és képek városunk honlapján

 

 

 

TÁMOP-3.1.4-08/2 TIOP-1.1.1-09

Közép-dunántúli
Regionális Minőségi díj
2008

 

Névnap

Ma 2017. október 22., vasárnap, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Keresés

Eseménynaptár

Utolsó hónap október 2017 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31