Kezdőoldal Hírek Hírek 2017-2018

A 2017-2018-as tanév hírei


ARAK Aktív újra

Április 20-án alsó tagozatos diákjainkkal részt vettünk az ARAK Aktív városi döntőjén. A versenyen 11 iskola  válogatott csapatai indultak évfolyamonkénti (1-4. osztály) bontásban. Igazi örömfutamok voltak ezek, hiszen nem hirdettek eredményt, minden versenyző egyaránt aranyérmes lett. Nagy küzdelem volt így is az iskolák között, ma mi diákjaink  is beleadták minden erejüket, ügyességüket a feladatok végrehajtásába.

Gratulálunk versenyzőinknek. Köszönjük Bárány Rita és az alsós tanítók felkészítő munkáját.


A Föld napja

Hagyományainkhoz híven idén is megünnepeltük a Föld napját. A hét elején a tavaszi papírgyűjtési akcióban két konténert is telepakoltunk újrahasznosítható hulladékpapírral, sok-sok fa életét mentve meg ezzel. Persze, az igazi az lenne, ha ez a sok gyorsan feleslegessé váló papír nem is kerülne be a háztartásokba. Pénteken pedig Tünde néni bevezetője után ismét együtt énekeltünk a Földért a Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére.

Részletes ismertető az Énekelj a Földért akcióról


Tudós diákjaink

Iskolánk négy tanulója továbbjutott a Kutató Gyermekek Tudományos Konferencia regionális döntőjébe, ahol diákjaink a választott témájukhoz kapcsolódó prezentációt mutattak be, és a dobogós harmadik helyezést érték el. Porteleki Máté 3.b osztályos tanuló témája a "Naprendszerünk bolygói" volt, Kakucska Barnabás 3. b osztályos tanuló a "Zen Bu Kan Kemp" témában végezte kutató munkáját. Mindkettőjük felkészítője Szabó Judit. A felső tagozaton Lelkes Zsófia 5.a osztályos tanuló "Az állatvilág építőmesterei", Keresztesi Boglárka 8. b osztályos Tanuló pedig "Az antianyag titkai" témában írták pályamunkájukat. Felkészítőjük Váminé Hegyi Angéla.

Az elért sikerekhez gratulálunk, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Irány Pécs!!

Iskolánk Kossuth Színkörének tanulóival és Henriette nénivel gyakran találkozhattunk délutánonként az aulában, amikor a következő előadásukra "Az asszonyok tüköréből" című darab bemutatására készültek. A fáradhatatlan munkának meg is lett az eredménye. A XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón ezüst minősítést kaptak, valamint a résztvevők közül egyedüliként meghívták őket Pécsre a  regionális döntőbe. A legjobb mellékszereplő különdíját pedig Takács Petra 8. b osztályos diákunknak ítélte a zsűri.

Gratulálunk a szép eredményhez, és mindannyian szurkolunk, hogy a pécsi közönséget és zsűrit is elkápráztassa a nagyszerű előadás. Köszönjük Kalmárné Várady Henriette felkészítő munkáját.


Aranyos kossuthosok

Az Éneklő Ifjúság Hangversenyen arany minősítést szerzett a Kossuth gyermekkar.  A kórusban a 3., 4., és 5. évfolyam emelt énekesei kápráztatták el a hallgatóságot gyönyörű műsorukkal, melyet Ági néni kísért zongorán és Csorba Péter ütőhangszereken.

Gratulálunk a sikerhez. Köszönjük karnagyaink, Leiner Csilla és Fazekas Fülöp Szabolcsné felkészítő munkáját.

A kórus műsora


Jó napja volt a Kossuthnak

Április 18-án több tanulmányi verseny is zajlott egyidőben a városban. A Felsővárosi Általános Iskolában a LÜK (Logika, Ügyesség, Kitartás)  kistérségi fordulóján 3. osztályos diákjaink (Grubits Nati, Posch Csaba, Szepes Konrád) az 1., 2., és 3. helyezést is megszerezték. Másodikosaink (Mádai Maja és Lőrincz Ádám) pedig az 1. és 2. helyezést hozták iskolánknak. Ugyanekkor a Csapatcsata matematikaversenyen a Teleki Blanka Általános Iskolában is kossuthos siker született. A harmadikos csapat (Nagy Zotmund, Németh Vince, Sziksz Nándi és Valicsek Zétény) 1. helyen végzett a versenyben.

Gratulálunk a szép eredményekhez. Köszönjük a felkészítő tanítók munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján a LÜK versenyről


Tájsebészeti díj

2018.03.20-án a Hiemer házban volt a Tájsebészet díjátadója. Az idén huszonkét szervezet vett részt hozzávetőlegesen ezerötszáz önkéntessel. A tájsebek (illegálisan lerakott szeméthalmazok) eltűntetése során 304 köbméter szemét áthelyezése történt legális lerakóba. A jelenlévőket Mészáros Attila Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte. Az önkormányzat képviseletében Juhász László is tartott beszédet és megköszönte a szervezeteknek és önkénteseiknek a közösségi szolgálatukat. Varga Gábor egyesületi elnök az elvégzett munka elismerése mellett a megelőzés és a környezeti nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet.
A megnyitót követően Gárdonyi László programvezető ismertette a mozgalom történetét, Fejér megyei sikereit. Valamennyi résztvevő és támogató környezeti nevelési kiadványokat és szerény ajándékokat kapott az elvégzett munka köszönetképpen. Iskolánk is elismerő oklevélben részesült a 2017. év ?Tavasztündér? akciójának apropóján. Két délután kb. 7 óra önkéntes munkát végzett az intézmény 15 dolgozója, melynek következményeképpen az iskola utcafrontja megszépült.

 


Gratulálunk, Marci!

Sziksz Marci, 5.a osztályos tanulónk a Rákóczi Kupa Megyei Matematikaversenyen első helyezést ért el. Gratulálunk a remek teljesítményhez. Köszönjük felkészítője, Dányádiné Reé Judit munkáját.

 


 

"Víz, élet, egészség" - témahét

2018. március 19-23.

Az idei ünnepi hétre iskolánk osztályai különleges dekorációval díszítették fel az aulát: az alsósok szép tablókat, színes vízcsepp vagy hal füzéreket és látványos szél mobilokat, a felsősök pedig nagyméretű mozaik tablót készítettek a témához kapcsolódóan.

A programok is rendkívül változatosak voltak: érdekes előadások a víz fontosságáról és védelméről, vizes kísérletek (melyekkel iskolánk egykori tanulója, Boldizsár Bálint fizikushallgató kápráztatta el a diákokat), rejtvényfejtés, vizes kvíz, vizes totó és akadályverseny, vetélkedő és természetesen az évek óta elmaradhatatlan "Játék és muzsika 10 percben" a vízről, amelyre ezúttal is sok lelkes tanulónk jelentkezett. Idén a programok között igazi újdonság volt  a "Gyalogolj a vízért!" projekt. A Duna Múzeum felhívására néhány felsős osztályunk 6km-t gyalogolt a Királykút közkútjához. Épp annyit, amennyit sokaknak naponta meg kell tenniük, hogy tiszta ivóvízhez juthassanak. (http://vizvilagnap.hu/palyazatok/92-vv2018/167-gyalogolj-a-vizert#).

A tantárgyakhoz kapcsolódó ünnepi órák most is sok izgalmas témával és élménnyel tették emlékezetessé az idei "vizes" hetet.


Megemlékezés

A 1848-as forradalom eseményeit az idei tanévben a 3.b osztály tanulói jelenítették meg iskolánk ünnepélyes megemlékezésén. Az előadást 2 hónapos próbafolyamat előzte meg, melynek minden pillanatát élvezték a gyerekek és felkészítőjük, Szabó Judit néni. A műsor prózai és zenei elemeket remekül ötvözve jelenítette meg a 170 évvel ezelőtti történéseket. Az előadás hangulata, dinamikája minden nézőt magával ragadott. Nagyon örültünk, hogy a Püspökkertvárosi nagycsoportos óvodásokat is vendégül láthattuk ezen a jeles eseményen. Az ünnephez méltó dekorációt Somogyi Dóri néni készítette az osztály kis diákjaival. A zenei alapokért, a zenék vágásáért és az ünnepély hangosításáért köszönet illeti Erőss Orsi nénit és Fazekas Fülöpné Ági nénit.


Toldi

Színházba járni jó dolog. A nézőtérről hol gyönyörködve, hol nevetve, hol elgondolkodva, elszomorodva, lelkesedve vagy épp fellélegezve csodálni az előadást éppúgy, mint a színpadon "játszva" mindezeket az érzelmeket előidézni a közönségben. Mindkettőben részünk lehetett március első napjaiban, mikor iskolánk diákjai a Vörösmarty Színház produkciójában előadták Arany János Toldijának egy jelenetét. Milyen más látni, ahogy megelevenednek az eddig csak olvasott, százszor "átrágott", részleteiben megtanult sorok! Akár nézőként, akár szereplőként volt részese az előadásnak valaki, biztosan örökre felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb.

A zsűri is így vélekedett, hiszen a kossuthos csapat előadása elnyerte a "Legjobb előadás" címet is.

És lássuk, kiknek köszönhetjük a nagyszerű produkciót, avagy a kossuthos stáblista:

Toldi: Slezák Péter 8. a

Farkaskölykök: Strobl Attila, Sümegi Richárd, Antalfy Márk, Imre Renáta, Keresztesi Réka, Neszter Laura, Rácz Adrienn, Szolga Ádám 6.b, Borsos Bianka, Finta Bence, Horváth Boglárka Lili, Wurst Viktória 7.b, Szolga Eszter 7. c, Bakos Hanna, Görög Attila, Nemes Kristóf, Ráduj Bence, Vig Zsombor 8.a és Keresztesi Boglárka 8. b osztályos tanulók.

Vágó: Nemes Kristóf 8. a

Segítő: Fazekas Fülöp Szabolcsné

Felkészítő tanárok: Molnárné Rádl Margit, Ocskó-Kü Gyöngyi, Váminé Hegyi Angéla

Mentor: Kozáry Ferenc

Támogató: Gyermekévek Alapítvány

Köszönjük a résztvevő diákok és felkészítő tanáraik, segítőik munkáját. Gratulálunk a sikeres előadásokhoz.

Cikk és képek a város honlapján

A Fehérvár TV riportja

3. fotó: Simon Erika/Vörösmarty Színház


Újabb sportsikerek

Kiválóan szerepeltek úszóink a Városi Úszó Diákolimpián. Dányádi Marcell 4.b osztályos tanulónk 50m háton 5. helyen, Klein András 7.a osztályos tanulónk 100m háton 3. helyen, Jassó Zalán 6.b osztályos tanulónk szintén 100m háton a 2. helyen végzett a versenyeken.

Míg múlt héten a legkisebb focistáink álltak dobogón, ezen a héten a II. korcsoportos (3-5. évfolyam) fiú csapat - Bányóczki Árpád, Budai Bálint, Kovács Erik,Kovács Márk, Neszter Zsombor, Örkényi Levente, Rumpler Péter, Szabó Hunor, Szabó Máté, Valicsek Zétény - ért el 3. helyezést a Városi labdarúgó Diákolimpián.

Gratulálunk az eredményekhez. Köszönjük Schütz Tamás Tanár úr felkészítő munkáját.


Ezt jól kiszámítottuk!

A Zrínyi Ilona matematikaversenyen iskolánk tanulói mindig remekül szerepelnek. Most is megmutatták: a kossuthosok kiváló matekosok! Évfolyamonként több, mint 200 diák mérte össze tudását idén februárban.

Legeredményesebb versenyzőink: Valicsek Zétény 3.b  -  1. hely, Valicsek Donát 6.c - 4. hely, Kovács Bence 2.b - 8. hely, Budai Bálint 4.a - 11. hely, Sipos Kristóf 6.c - 11. hely.

A 6. évfolyamosok csapata: Keresztesi Réka 6.b, Sipos Kristóf és Valicsek Donát 6.c  2. helyezést ért el az iskolák közötti versenyben.

Valicsek Zétény részt vehet majd az országos döntőn is.

A versenyen induló többi kossutos diák is méltó módon képviselte iskolánkat.

Gratulálunk a szép eredményekhez! Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Gratulálunk!

Ezüst éremmel érkezett haza az I. korcsoportos fiúcsapat a labdarúgó diákolimpia körzeti döntőjéről. Gratulálunk a csapat tagjainak, Csizmadia Zalán és Gyenes Áron 1.a osztályos, Tiringer Máté 2.b osztályos, Bányóczki András, Molnár Bence, Varga Máté 2.c osztályos és Németh Vince 3.b osztályos tanulóknak a szép eredményhez. Köszönjük Balassáné Kovács Klára tanító néni és Schütz Tamás tanár úr felkészítő munkáját.


Hangszert a kézbe!

Szó szerint kellett értelmezni a felszólítást azoknak a gyerekeknek, akik osztályaikkal február 13-16 között részt vettek a nagyszerű városi programon. A Barátság Házában rengeteg hangszert lehetett kipróbálni, ütni, pengetni, fújni stb. Azt is megtapasztalhatták a résztvevők, hogy ma már számítógép segítségével lehet "manipulálni" a hangzást, sőt akár zenét alkotni is. Érdekes, rendhagyó énekórán is részt vehettek a látogatók. Minden bizonnyal sokan kaptak kedvet a hangszertanuláshoz a remek program hatására.


Mi mindent megtettünk!

Igazán mindent elkövettek iskolánk diákjai, pedagógusai, de még a szülői gárda is, hogy elűzzük végre a telet, és előcsalogassuk a tavaszt. Alsósok és felsősök  énekszóval kísérve égették el a telet jelképező kiszebábot, majd maskarákba öltözve farsangi mulatságon vettek részt. A szülők nevelők báljának vidám forgataga is a tél végét, a tavasz köszöntését jelentette. A 4.c osztályosok és tanítóik bekormozott arccal, nagy vígságban tértek haza a hagyományőrző mohai tikverőzésről. Ám a tél még igencsak jól érzi magát nálunk, hétvégén havazással mutatott fityiszt nekünk, télűzőknek. Azért csak bízzunk a hagyományokban, biztosan nem sokáig kell már fagyoskodnunk, csak-csak megérkezik végre a várva-várt tavasz!


Szép volt, Fiúk!!

Fiú röplabda csapatunk remekül szerepelt a Városi Diákolimpia döntőjén. Meglett az eredménye a gyakran kora reggeli 0. órás edzéseknek. Dobogósok lettek, a 3. helyet szerezték meg.

Gratulálunk a csapatnak: Balogh Bence, Finta Bence, Hegedűs Levente, Heinrich Vilmos, Kabáczy áron, Kellner martin, Klein András, László Barnabás, Szkok Bence és Török Ádám 7. osztályos tanulóknak. Köszönjük Schütz Tamás tanár úr felkészítő munkáját.


A magyar kultúra napja - január 22.

Még alig pihentük ki a karácsonyi időszak fellépéseit, ünnepi alkalmait, no meg a téli szünet "fáradalmait", máris elérkezett a januári tanulmányi versenyek időszaka. Iskolánkban és városszerte A magyar kultúra napja alkalmából szerveztek tanulmányi, műveltségi, kulturális versenyeket, vetélkedőket. Iskolánkban ezen a napon már a versenyeredményeket hirdettük ki (A versenyek menüpontban az eredmények megtekinthetők.), de voltak olyan diákjaink, akik ezen az ünnepi napon is versenyeztek iskolánkat képviselve. Gratulálunk felsős csapatunknak - Gyulassy Lili 8.b, Peske Csanád 7.a és Valicsek Donát 6.c osztályos tanulóknak - a városi kulturális vetélkedőn elért 1. helyezéshez. Köszönjük felkészítő tanáraik - Koháriné Pásztor Beáta, Leiner Csilla és Ötvösné Almássy Judit - felkészítő munkáját.

 


 

Koncert az iskolában

 

December 14-én  iskolánkban járt a Kákics együttes. Betlehemi műsorukat mutatták be, melyet az Új Nemzedék Központnak köszönhetünk, mely anyagilag támogatta az iskola tehetséggondozó programját. A 443 fős közönség élvezettel hallgatta koncertet.

 


 

Szép volt, fiúk!

Valicsek Donát és Sipos Kristóf 6. c osztályos tanulók már alsós korukban is buzgón gyűjtögették a matematikai díjakat, elismeréseket. Ez a jó szokásuk a mai napig megmaradt. Most a II. Láng Hugó matematikaverseny 1. és 5. helyezését szerezték meg. A szép eredményekhez gratulálunk. Köszönjük Margit néni felkészítő munkáját.


Felavattuk!

December 8-án a reggeli órákban még csípős, zúzmarás hideg volt, de a 2. c osztály jó melegen felöltözve már a Túrózsáki utca új szabadidőparkjának játékait próbálgatta. Majd, amikor városunk képviselői is megérkeztek, rövid, de vidám műsorukkal tették ünnepélyessé a felavatás pillanatait. Még ebben a téli időben is remekül lehet játszani az új eszközökön, ezért mindenkinek ajánljuk, hogy próbálja ki a parkot.

Köszönjük a gyerekeknek a szereplést és felkészítőik - Ica néni és Klári néni - munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár TV riportja


Tánc a levegőben

December 2-án került megrendezésre a III. Hajnal Mozgástér Országos Légtánc Verseny. Iskolánk több tanulója is képviseltette magát a versenyen több versenyszámban (Aerial hammock és karika) is. A versenyt alapos felkészülés előzte meg a Hajnal Mozgástér Stúdióban.

Nagyon szép eredményekeet értek el a lányok.

Bencze Zsófia 3.b (Hammock egyéni kategória Junior 1. korcsoport 1 hely)

Csizmadia Liza 6.b (Hammock egyéni Junior 3. korcsoport 4.hely)

Finta Luca 5.b (Hammock egyéni kategória Junior 2. korcsoport 4.hely)

Herédi Hanna 6.a (Hammock egyéni kategória Junior 3. korcsoport 1.hely és Hammock páros kategória Junior 2. korcsoport 1.hely)

Major Alexa 4.b(Hammock egyéni kategória junior 2. korcsoport 1.hely, Karika egyéni kategória Junior 2. korcsoport 4.hely, Hammock páros kategória Junior 3. korcsoport 3. hely

Nádasi Dorottya 4.b(Karika. egyéni kategória Junior 1. korcsoport 2. hely)

Gratulálunk a szép eredményekhez, már nagyon várjuk a következő iskolai bemutatót.

 


 

A Kossuth Vándorkupáért Matematikaverseny

Iskolánk már évek óta megrendezi a Kossuth Vándorkupáért Matematikaversenyt városunkban a nyolcadik osztályos diákok részére. A kossuthos diákok természetesen versenyen kívül vesznek részt a megmérettetésen. A 2017/2018-as tanév versenyén az alábbi eredmények születtek:

Gratulálunk az elért eredményekhez, köszönjük a szervező és felkészítő tanárok munkáját.


Sorverseny döntő

Az alsó tagozatos diákokkal (2-4. osztályos lányok, fiúk) részt vettünk a játékos sportverseny városi diákolimpiai döntőjén, ahova a körzeti forduló után jutottunk be. Nyolc iskola versenyzett egymással a Tóvárosi Általános Iskolában különféle ügyességi váltóversenyekben. Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy a 4. helyért hármas holtverseny alakult ki, amelyben a mi kis csapatunk is érdekelt volt, de sajnos végül a 6. helyet tudtuk megszerezni. A dicséret azonban mindenkit megillet, mert nagyon ügyesen és kitartóan küzdöttek a gyerekek. Köszönjük Rita néni felkészítő munkáját.


Zöld Suli Konferencia

November 23-án a "Ne vásárolj semmit!"-nap alkalmából iskolánk adott otthont a Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett konferenciának és diákfórumnak. Iskolánk, mint Örökös Ökoiskola tartott bemutatót. Az előadásokat követően a diákok hulladékból készíthettek kézműves alkotásokat.

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár Médiacentrum riportja


Can you speak English?

Yes, a 6. c-s lányok tudnak angolul. Be is bizonyították ezt a Tóvárosi Általános Iskola által szervezett területi angol nyelvi versenyen. A 19 csapatból 3. és 5. helyen is kossuthosok végeztek. Gratulálunk a 3. helyezést elért Kálmán Anna Rékának, Kalmár Zsófiának és Varga Viktóriának, valamint az 5. helyen végzett Ákos Nórának, Kalocsa Kírának és Szilvási Dórának. Köszönjük Kiss Ági néni felkészítő munkáját.


Mondd, szereted az állatokat?

Iskolánk alsós kisdiákjai állatszeretetükről és előadói tehetségükről is tanúságot tettek a Herosz Fehérvári Állatotthon által szervezett versmondóversenyen. Gratulálunk Czombál András 2.b osztályos tanulónknak, aki  az 1. helyen végzett, valamint Csanaky Blanka 3.b osztályos és Kiss Johanna 5.a osztályos tanulóinknak, akik különdíjat kaptak. Köszönjük felkészítőik, Adrien néni, Szabó Judit néni és Ötvösné Almássy Judit munkáját.

Cikk és képek a versmondó versenyről városunk honlapján


Pályaorientációs nap

November 10-én új program indult el hagyományteremtő szándékkal az iskolában. A pályaorientációs napon minden osztály megismerkedett valamilyen foglalkozással, munkahellyel, ezáltal bepillantást nyerhettek a felnőttek életének egy részébe. Néhány osztály fotókkal örökítette meg az érdekes programokat.

A 3. b osztályosok benne voltak a tv-ben

Szabó Judit néni kis csapata ellátogatott a Fehérvári Médiacentrumba, hogy közelről is láthassa az ott folyó munkát. Belecsöppenhettek a Vörösmarty Rádió reggeli adásába, kipróbálhatták, hogyan mutatnak a képernyőn, megismerkedhettek a Fehérvár Televízió történetével. Belepillanthattak, hogyan készül a kulisszák mögött az esti Híradó. Interjút adtak, sőt a stúdióban még interjút is készíthettek egymással. Az izgalmas látogatás során egy operatőr bácsi meg is örökítette a harmadikosok kalandjait, melyet az esti Híradóban megnézhettek az érdeklődők.

A Fehérvár TV riportja

A 4. a osztály a mentősök munkájával ismerkedett. Már tudják, hogy baj esetén hogyan kérhetnek segítséget.

A 2. évfolyam Pusztaszabolcsra látogatott. Megismerkedtek az iskolatej és még sok tejes finomság előállításának módjával. A legnagyobb sikere a bocisimogatásnak volt. Végül még ajándék joghurt is emlékezetesebbé tette a kirándulást.


Örökös Boldog Iskola

Kedves Szülők!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy iskolánk elnyerte az Örökös Boldog Iskola címet, hiszen iskolánk minden osztálya részt vesz a Boldogságóra programban. Arra törekszünk, hogy a boldogságórák derűs, élménygazdag feladatai, játékai fokról fokra bontakoztassák ki a derűt, az életszeretetet, hogy tanulóink a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat és boldogságra képes emberré válhassanak.  A boldogságórák tudományos alapjait a pozitív pszichológia érzelemelmélete adja, állítása szerint a pozitív érzelmi állapotok és kitüntetetten a boldogság megteremtésének technikái taníthatók, elsajátíthatók. A tudományos mérési eredmények pedig azt bizonyítják, hogy a boldogságórákon részt vett tanulók optimistábbak, magabiztosabbak és kitartóbbak, mint a korosztálybeli társaik. Ezért fontos nekünk a boldogságórák tartása, a tanulók bevonása a programba és készségszintűvé tenni gyermekeinknél a pozitív orientációt. Az idei tanévben a program kiegészül a prof. dr. Bagdy Emőke által kidogozott relaxációs és meditációs gyakorlatokkal is, melyek segítségével, elsajátításával  gyermekeink stressz és szorongás nélkül élhetik az iskolai életüket.

 


...Megszólal a nagy harmónia!" - Zenei konferencia és Kodály-maraton

2017. november 11-én 9 órai kezdettel a Városháza Dísztermében a Kodály-emlékév egy nagyszabású zenei rendezvénye került megrendezésre a Csitáry Európai Tehetségpont és a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola szervezésében.

A délelőtti konferencián a felkért előadók Kodály Zoltán tudós ? pedagógus világszerte ismert fáradhatatlan követői, akik a szellemi örökség életben tartásán, jövőjének biztosításán, a tehetségek nevelésében való alkalmazásán munkálkodnak. A konferencián iskolánk két kórusa is szerepelt, a diákok a Szentegyházasfalusi dalcsokrot adták elő nagy sikerrel. Karnagyok: Leiner Csilla és Fazekas Fülöp Szabolcsné voltak.

A konferenciát követően 14 órakor kezdődött a  Kodály-Maraton, mely  műfaji megkötöttség nélkül közvetített klasszikus értékeket Kodálytól, Kodályról, Kodálynak.

A délutáni bemutatón fellépő kórusok, elhangzott hangszeres produkciók, énekes művek sorát is gazdagította a kossuthos Kicsinyek Kórusa és a Felsős Kamarakórus műsora. Gratulálunk a szereplőknek, köszönjük Csilla néninek és Ági néninek a felkészítő munkát.
Strasszerné Farkas Márta

Cikk a város honlapján

Képgaléria a város honlapján

Riport a Fehérvár Televízióban


"Zöld Fehérvárért"

Az Örökös Ökoiskola címhez méltón szerepeltek diákjaink a "Zöld Fehérvárért" programban. Az iskolák közötti versenyben 1. helyezést értünk el. Felsős osztályaink külön-külön is jeleskedtek a program során. A "Zöld élet a szürke városban" feladatlapok eredményes kitöltésével a 8.a osztály 1. helyezést, a 6.b osztály 2. helyezést, az 5.c osztály pedig 4. helyezést ért el. A 6.b osztály diákjai a fotópályázaton is sikeresen szerepeltek, különdíjban részesülnek. A díjátadóra és a fotókiállítás megnyitására 2017. november 23-án kerül sor a Fehérvári Civil Központban.

Köszönjük a diákok és a felkészítő tanárok lelkes munkáját.

Gratulálunk a szép eredményekhez


Sportsiker
2017. november 7-én alsó tagozatos diákjainkkal részt vettünk a városi játékos sportverseny körzeti fordulóján, ahol nagy örömünkre a 2. helyen végeztünk, így bejutottunk a városi döntőbe, ami 2017. november 25-én kerül megrendezésre a Tóvárosi Általános Iskolában.
Csapatunk tagjai:
Pallos Gréta, Osztotics Linett, Rusói Mirkó, Kovács Bence (2.b)
Pánczél Kincső, Fein Fruzsina (3.a)
László Dorina, Németh Vince, Pintér Gergő, Neszter Zsombor (3.b)
Major Alexa, Nádasi Dorottya, Szücs Dóra, Szautner Márton, Varga Dániel (4.b)
Bárány Rita

Energiakövetek az iskolában

2017. okt. 26-án Molnár Janka Sára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos hallgatója mint Energiakövet  "Gyűjts adatot, és mentsd meg a Földet!" címmel rendhagyó tanórát tartott iskolánk 8. osztályos tanulóinak. Az órán élményszerűen, érdekesen mutatta be a megújuló és nem megújuló energiaforrásokat, beszélt a tudatos energiafelhasználásról, az energiagazdálkodásról, a tiszta levegő és víz megőrzésének fontosságáról. Együttes munkára, együttgondolkodásra hívta a diákokat, és az óra összegzéseként a csoportok elkészítették saját figyelemfelhívó plakátjukat is.

Az óra végén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a diákok egy kis ajándékcsomagot is kaptak (tornazsák, baseball sapka, pendrive, jegyzetfüzet és egy energiatippeket tartalmazó foglalkoztató füzet). A diákok is nagyon élvezték az órát, és a vendégtanár is nagyon jól érezte az első "szuperóráján".


Nagy munkában a Kertész szakkör
Az idei tanévben sem tétlenkedik a Kertész szakkör. Már elültették az iskola előtti virágtartókba a tulipán hagymákat és krizantémokat. A bejáratnál látható dísztököket is nekik köszönhetjük, hiszen tavasszal ők ültették el ezeket az udvaron, most pedig a betakarított termés díszíti a bejáratot.  Évelő és hagymás növényeket ültettek az iskola elé és az udvarra.

A Tűz csiholói
Október 24-én székesfehérvári fiatalok az 1956-os forradalom fehérvári hőseinek történetét jelenítették meg a Városház téren. "A Tűz csiholói" című utcaszínházi produkcióban 150 diák vett részt, köztük iskolánk tanulói is, a 3.b-s kisdiákok, Szabó Judit néni tanítványai. A darabot dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház intendánsa írta és rendezte, mintegy újrafogalmazva '56 üzenetét a jelenkornak.
A gyerekek nagyon jól érezték magukat a próbák és az előadás során is, és nagyon örülnek neki, hogy egy kicsit bepillanthattak a színjátszás világába.

Eötvös József-emlékérem
Gratulálunk Lakatos Zsuzsanna tanító néninek, akit a Pedagógusok Szakszervezete a magyar közoktatásért, a szakszervezeti tagság érdekében végzett lelkiismeretes és eredményes munkájának elismeréseként az Eötvös József-emlékérem ezüst fokozatával tüntetett ki.

Kedves Kossuthosok!
Örömmel tájékoztatunk Benneteket, hogy iskolánk tanulója, JASSÓ ZALÁN (6.b), a Marcaliban megrendezett   Duatlon Diákolimpia Országos Döntőjében
79 induló közül a II. helyezést érte el.
Gratulálunk, Zalán!

"Magyar Kémiaoktatásért"-díj

Váminé Hegyi Angéla tanárnő rangos elismerésben részesült a napokban. Felkészítő munkájának hála, diákjaink sorra nyerik, hozzák a kémiával kapcsolatos versenyekről, konferenciákról a díjakat, elismeréseket. S most az ő munkáját is díjazzák a  Fejér Megyei Tehetségsegítő Tanács alelnökének ajánlása alapján.

A Richter Gedeon Alapítvány kuratóriuma a "Magyar Kémiaoktatásért" néven díjat alapított az általános, közép- és szakközépiskolai, valamint szakgimnáziumi tanárok részére, amelyet 1999 óta minden évben nyilvánosan meghirdet. A díj elsősorban a magyarországi kémiatanárok elismerést célozza, de a határon túli iskolákban, magyar nyelven tanító kémiatanárok is javasolhatók. A pályázaton javasolt tanárok közül az Alapítvány kuratóriuma azokat választja ki díjazásra, akik több éve elismerten a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltésére, a kémia megszerettetésére, továbbá akiknek tanítványai sikeresen szerepeltek a hazai és a nemzetközi kémiai jellegű tanulmányi versenyeken

A díj ünnepélyes átadása 2017. november 13-án lesz a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Gratulálunk az elismeréshez, és további sikeres munkát kívánunk.


Izgalmas környezetvédelem

Október 16-án ellátogattunk az Öreghegyi Művelődési Ház környezetvédelmi kiállítására. Ott nagy tablókon mutattak be nekünk érdekes dolgokat a kertművelésről. Tudtátok-e, hogy egy marék talajban annyi élőlény nyüzsög, ahány ember él a földön? Ilyen érdekes dolgokat tudhattunk meg a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson. Még valódi mikroszkópba is tekinthettünk. A tanító néni játékos feladatokkal mutatta meg a talaj hangját, illatát, tapintását. Ajándékba pedig kaptunk egy egész "gilisztafarmot". Persze ne féljetek, gondjukat is viseljük a földigilisztáknak! Ők pedig hálából jó kis humuszt készítenek nekünk.

Reméljük, jövőre is elsétálhatunk erre a szép tanórára!

Major Alexa és Háger Ádám 4.b


Gratulálunk, Ármin!

Vámi Ármin 4.c osztályos tanuló a "Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj" kedvezményezettje lett. Az ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program biztosítja.

Az ünnepélyes átadásra 2017. október 13-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében került sor.

 

 


 

Mihály napi vásár

Idén sem maradhatott el a hagyományos Mihály napi vásár iskolánkban. Ez az egyik legjobban várt napközis program egész évben. A vásár hetében jóságtallérokat lehetett gyűjteni, hogy legyen miből fizetni az ügyes kezek által készített portékáért. A 2. a osztály műsora után mindenki kedvére vásárolhatott, sőt, ha elfogyott a pénze, nyerhetett még a szerencsekeréknél vagy a célbadobásnál. Aki pedig a jövőre volt kíváncsi, jóslatot is vásárolhatott a tallérjaiért.Hosszú sorokban várakoztak a vásárlók minden stand előtt. A vásár végére pedig csak üres asztalok maradtak, minden elfogyott.


Történelem kicsiknek

Tanulóinkkal szívesen látogatunk el a Parlamentbe. Szeptemberben a 4.a osztály Csilla nénivel és Rita nénivel  a Parlament látogatása mellett a Hadtörténeti Múzeumban is volt, ahol Mátyás királlyal kapcsolatos foglalkozáson vettek részt.


Játszani jó!

Október 10-én ünnepélyesen felavattuk iskolánk napközis udvarán az új játékokat. A Hungrana Kft. és önkormányzati képviselőink, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba támogatásának köszönhetően mászópálya és a csúszdavár épült a kicsinyek nagy örömére.

A gyerekek nevében is köszönjük az új játékokat.

Cikk és képek városunk honlapján

Riport a Fehérvár Televízió Híradójában


Kirándulás a Rácbányába

A gyaloglást jól bíró 3-8. osztályos kossuthos diákok csütörtökön megismerkedtek az iskolától úgy félórás sétára található Rácbányával. A kirándulást  a mobilitási hétre terveztük, de a rossz idő miatt csak most kerülhetett rá sor. A gyerekek túravezetők segítségével járták be a területet.

Talán van, aki még emlékszik, hogy tavaly az akkori 6.b osztály "szemétmentesítette" a Rácbányát.

Képek


Harcias kossuthosok

A DÖK szervezésében szeptember 23-án néhány diákkal a mi iskolánk is részt vett a Pákozd - sukorói csata 169.évfordulója alkalmából rendezett hadtörténelmi jelentőségű esemény megjelenítésében. A közel 200 iskolás lelkesen játszotta el a Nemzetőrök harcalaki bemutatóját.


Mobilitási hét

Az idei autómentes napot vidám, zenés reggeli tornával indítottuk Babi néni vezetésével. Az első szünetben az akadálypályán próbálhatták ki ügyességüket a vállalkozó kedvűek, majd felvonulással jeleztük, milyen fontos számunkra a környezetbarát közlekedés. Szikrázó napsütésben szívtuk tele tüdőnket az egészséges (Öreg)hegyi levegővel, az aulában pedig alsósok és felsősök közösen készítettek montázst a nap tiszteletére. Az elkészült alkotás iskolánk folyosóját fogja díszíteni.


A határ a csillagos ég! Vagy már nem is határ?

2017. szeptember 15. különleges nappá vált iskolánk tanulóinak életében. A jubileumi év első kiemelt rendezvénye Dr. Fűrész Gábor csillagásszal való találkozás volt. Az egykori kossuthos diák az MIT (Massachusetts Institute of Technology) munkatársa, ahol óriástávcsövekkel foglalkozik, a világ legnagyobb földi, illetve űrteleszkópjaira épít berendezéseket. Ritkán látogat haza, de most időt szakított arra, hogy iskolánkban először az 5-6., majd a 7-8. osztályosoknak tartson előadást A Naprendszeren innen és túl... címmel. A téma rendkívül érdekes, a bemutatott képek, videók lenyűgözőek voltak. Az izgalmas előadás során, illetve utána a kérdéseikre is választ kaptak az érdeklődő diákok.  A fiatal tudós pályafutásáról is mesélt, a kezdetektől a jelenlegi munkájáig. A 3.b osztályosok számára óriási élményt jelentett, hogy a hírből jól ismert csillagásszal személyesen is megismerkedhettek, és el is árasztották őt szakmai kérdéseikkel. A találkozás bizonyára felejthetetlen élmény, Fűrész Gábor pedig remek példakép lehet a gyermekek számára, hiszen kossuthos diákból vált elismert kutatóvá.

Váminé Hegyi Angéla


Nyári tábor a Balatonon

2017. július 24-30-ig Balatonszárszón került megrendezésre hagyományos nyári táborunk. 32 kis- és nagy gyerekkel indultunk útnak. Ők jelenlegi és régi kossuthos diákok. A felsősök és végzősök ifivezetői szerepet vállaltak, s koordinálták, segítették kisebb társaikat a feladatok elvégzésében. Az idő ugyan nem nekünk kedvezett, mégis jól éreztük magunkat, mert remek volt a csapat. Igyekeztünk olyan feladatokat kitalálni, amik emlékezetessé, élvezetessé tették a hetet. Kézműves foglalkozás épp úgy volt, mint karaoke parti, vagy titkosügynök-képzés.A szombati paprikáskrumpli közös elkészítése zárta a hetet. Gyorsan eltelt a hét. Jövőre veletek ugyanitt!

Lakatos Zsuzsanna

 

 


 

A 2016-2017-es tanév hírei


Szép volt Kossuth!!!

A Magyar Diáksport Szövetség, mint a Diákolimpia? jogtulajdonosa és szervezője idén a versenysorozat 30 éves jubileumát ünnepli. Ebből az alkalomból egy összevont, 6 sportágat magába foglaló döntőt szervez Debrecenben: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika. Az esemény különleges a Magyar Diáksport Szövetség és a Diákolimpia? történetében, hiszen a 6 sportágban összesen 1500 sportoló mérkőzik meg a három versenynapon, összesen 11 helyszínen. A versenyek Debrecennek szinte az összes sportlétesítményében zajlanak, beleértve a Főnix Csarnokot, a Debreceni Sportuszodát, a Gyulai István Atlétikai Stadiont és az egyetemi sportkomplexumokat egyaránt. (Schütz Tamás)

 

Június 24-25-én iskolánk diákjai is részt vettek az országos döntőn. Felkészítőjük Halász Géza.

És íme, a nagyszerű eredmények:

Gratulálunk a nagyszerű eredményekhez. Büszkék vagyunk rátok!

Köszönjük Géza bácsi felkészítő munkáját.

 


 

Egy hatodikos világbajnok

Végh Laura 6.a osztályos tanulónk június elején megismerkedhetett azzal a fantasztikus érzéssel, hogy világbajnokságon versenyezhet, sőt csapatával meg is nyerik azt. A Pécsen rendezett Hip-Hop Világbajnokságon gyermek formációban lettek elsők. Persze ehhez nagyon sok kitartásra, edzésre volt szükség. Erről  olvashatunk a feol.hu cikkében is.

Gratulálunk Laura!

Cikk és képek a feol.hu oldalon

 


 

Családi Nap

Hagyomány már iskolánkban, hogy gyerekek, szülők, pedagógusok gondtalanul együtt tölthetnek egy vidám délelőttöt, a CSALÁDI NAP keretében.

Idén május 20-án egy színvonalas, remek hangulatú családi nap részesei lehettünk.

Akik eljöttek, biztosan jól érezték magukat. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Ragyogó napsütésben, vidám zene mellett zajlottak a programok. Lehetett pólót festeni, csillámtetoválást "varratni", vagy vidám karikatúrát rajzoltatni Tóni bácsival. Volt peonza bemutató és verseny, kerékpáros akadályverseny, kosárra dobás illetve "örömfoci" is színesítette a délelőtti eseményeket. Aki akart, felmászhatott a tűzoltó autóba, vagy beülhetett a rendőségi autóba. Természetesen a szokásos akadályverseny sem maradt el. A gyerekeknek a lufihajtogatás mellett a vattacukor is nagy élmény volt, hisz még a zárás előtti pillanatokban is kígyózó sor állt a vattacukorárus előtt. Eközben szorgos apukák, anyukák készítették a finomnál finomabb ételeket az osztályok számára. Idén is volt egészséges süti sütés verseny, amit az 1.b osztály nyert meg.

Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével területi képviselő asszonyunk: Östör Annamária is. Ezen a napon adta át tisztségét a szülői munkaközösség vezetője, Kovács Melinda, Csordás Szilviának.

Erre az alkalomra elkészült iskolánk új névfelirata is, mely az udvar felőli bejárat felett látható. Kivitelezését köszönjük a szponzoroknak, a kedves szülőknek.

Nagyon jó hangulatú, vidám délelőttöt őrizhetünk emlékeinkben.


Tavaszköszöntő Gála

"Minden évben májusban rendezzük meg az alsó tagozatosok Tavaszköszöntő Gáláját.

Az idén az 1. és a 4. évfolyamosoké volt a főszerep.

A legkisebbek néptáncával nyitottuk meg műsorunk. Népi játékokat, mondókákat adtak elő, a végét egy kis néptánccal megfűszerezve. Őket Csaba Krisztina néptáncoktató állította színpadra.

A műsorszámok között láthattunk humoros jelenetet (A 3 nyúl 1.c, Pitt és Patt 4.c), állatos verseket, dalokat hallhattunk (1.a,b), de volt részünk tréfás jelenetben, átkötve verbunkkal (4.a). A 4.b és c osztályok fergeteges hangulatot teremtettek a Limbó-hintóval, és a Nox együttes Tűztáncával. Az osztályok műsorait a tanító nénik találták ki, s tanították meg diákjaiknak.

Nem maradhatott ki a modern tánc kategória sem Lelkes Zsófinak (4.a) köszönhetően, de műsorunk attól volt kerek, hogy Finta Luca és Bence (4.b-6.b)zongorán négykezest játszottak el a hallgatóságnak.

A nézőket Hanna (5.a) és Lili (6.b) tájékoztatta mindenről, ők voltak a konferansziék.

Műsorunknak keretet adott a 4. évfolyamosok közös produkciója, mintegy összefoglalása, lezárása az alsó tagozatnak. Szórakoztató, mégis szívszorító volt a Légy jó mindhalálig című musicalből a Tízperc című betétdal előadása, hisz lezárul egy fontos szakasz az életükben. Hetek múlva elbúcsúznak tanítóiktól, s hamarosan a felső tagozaton folytatják tanulmányaikat.

Az est végén előadó és néző épp oly elégedetten ment haza, mint a felkészítő tanítók, s a szervezők (Gulyás Éva, Lakatos Zsuzsanna és Mayer Ildikó).

Csodálatos, szórakoztató estet tudunk magunk mögött. Igen, megérte a rengeteg munkát belerakni a produkciókba, mert adni öröm."

Lakatos Zsuzsanna


Kodály-év

Kodály Zoltán halálának ötvenedik, születésének százharmincötödik évfordulója alkalmából idén Kodály-emlékévet hirdetett a Magyar Kormány. Ennek jegyében május 9-én emlékünnepséget szervezett iskolánk, ahol a felsős kamarakórus énekelt Molnárné Rádl Margit vezényletével. Zongorán kísért Fazekas?Fülöp Szabolcsné. A kórus tagjai csodálatos kiállítást készítettek Kodály munkásságáról. A kiállítás megtekinthető a földszinti folyosón.


"Minősített Tehetséggondozó Műhely"

Iskolánkat nagy dicsőség érte: Elnyertük az Új Nemzedék Központ által, a Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt keretében adományozott  "Minősített Tehetséggondozó Műhely" címet, melyet az ország közoktatási intézményei közül mindössze 38 iskola kapott meg. A cím odaítéléséről egy külső szakmai bizottság döntött egy több lépcsős pályázati tevékenységet értékelve, illetve elismerve ezzel az intézményben folyó, nagy múltú, eredményes tehetséggondozó munkát.

Strasszerné Farkas Márta


Országos siker

Valicsek Donát 5.c osztályos diákunk ismét remekelt matekból.

Donát, a hazánkban 9. alkalommal megrendezett Pangea nemzetközi matematikaversenyen, 4. helyezett lett, Különdíjat kapott 2017. május 6-án, Budapesten a Hotel Marriott-ban. 5933 ötödikes versenyzett az országból. A nívós eredményhirdetésre meghívták az iskola igazgatóját, felkészítő tanárát és családját is.

Szép volt, Donát!!

Köszönjük Margit néni felkészítő munkáját.

 


 

Járási verseny

Iskolánk négy fős csapata Járási Katasztrófavédelmi Versenyen vett részt. A 19 induló csapat közül az előkelő 4. helyen végeztek, valamint a Harman Kft. különdíját is elnyerték. Gratulálunk a csapatnak, köszönjük a felkészítést Ocskó-Kü Gyöngyi néninek.

 


 

Gróf Széchenyi Zsigmond vadászíró emlékére

Az 50 évvel ezelőtt elhunyt Gróf Széchenyi Zsigmondra emlékezik a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség. Ennek kapcsán fotókiállítás nyílt április 28-án, pénteken a  Fehérvári Civil Központban. A kiállítás megnyitóján iskolánk 15 tanulója is részt vett Tünde néni és Márti néni kíséretével. Az ünnepélyes megnyitót követően diákjaink megtekintették a fotókat, majd megismerkedtek Gróf Széchenyi Zsigmond munkásságával. Szívesen és örömmel  vettünk részt ezen a péntek délutáni programon.


És megint matek

Valicsek Donát 5. c osztályos diákunk ismét maga utasította versenytársait. Az Alapműveleti Matematikaverseny megyei fordulóján 1. helyezést ért el.

Gratulálunk a szép eredményhez, köszönjük a felkészítést Margit néninek.


Taroltak a hatodikosok

A Városi Diákolimpia atlétikai versenyén Kossuthos diákjaink szinte minden versenyszámban dobogós helyezéseket szereztek. Alig hagytak néhány érmet a többi résztvevőnek. Ezúton is gratulálunk Czepanecz Zsófi, Fein Jázmin, Grubits Liliána, Herczog Dóra, Tóth Abigél, Kovács Milos, Simon Kevin 6. c osztályos, Schekk Janka, Balogh Bence, Kabáczi Áron 6.a osztályos, Szkokk Bence 6.b osztályos és Jassó Zalán 5.b osztályos tanulóinknak.

Köszönjük Géza bácsi felkészítő munkáját.


Gyújts egy gyertyát a Földért!

Iskolánkban április 21-én, pénteken a Föld napját egy rövid műsorral  ünnepeltük. Versekkel, közös  énekkel hívtuk fel  a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, bolygónk védelmére és  egy fenntartható életmód, gondolkodásmód mellett való elköteleződésre. Boldog Iskolaként csatlakoztunk a Jobb Veled a Világ Alapítvány  "Énekelj a Földért" kezdeményezéséhez, és iskolánk apraja-nagyja együtt énekelte a "Gyújts egy gyertyát a Földért!" című dalt.  Ezt követően a kültéri fitnesz eszközök és az  iskola hátsó kapuja hivatalos átadására került sor. Ezek a fejlesztések  Östör Annamária önkormányzati képviselő és a  Gyermekévek Alapítvány támogatásával  valósultak meg, amit ezúton is hálás szívvel köszönünk.

"Mindig tud adni, akinek szíve szeretettel van tele."   / Szent Ágoston/

Strasszerné Farkas Márta igazgató

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár Tv riportja


Sítábor

Iskolánk tanulói Tamás bácsi vezetésével idén márciusban  is részt vehettek az évek óta népszerű sítáborban Tauplitzban. Az 5 nap/ 4 éjszakás sí-táborban 4 napot síelhettek tanulóink 2 oktatóval 2 csoportban.
A napi 4-5 órás oktatás jelentősen fejlesztette tanítványaink tudását, így a sok új élmény mellett sokat fejlődött sítudásuk is. A legfontosabb: mindenki egészségesen és épségben hazaérkezett.
Célunk, hogy még több Kossuthos gyerek ismerkedhessen meg ezzel a szép sporttal, még többen vegyenek részt a sí-táborban és szerezzenek életre szóló élményeket. Köszönjük az alapítvány támogatását.


Újabb matekos sikerek

Március 21-én tartották a Rákóczi-kupa matematikaversenyt. Valicsek Donát  (5.c) egyéniben 2. lett. A csapat is 2. helyezést ért el. Csapattagok: Keresztesi Réka, Sipos Kristóf és Valicsek Donát.


Gratulálunk Fanni!

Hajdú Fanni 7. b osztályos diákunk képeiből nyílt kiállítás Veszprémben, az Életöröm Idősek otthonában. Szép gondolat a szervezőktől, hogy egy életpályája elején álló ifjú művész alkotásaiból sugárzó életöröm az idősek mindennapjait tegye szebbé, vidámabbá.

A veol.hu cikke


Egy díszletliba emlékei - Dányádi Lili (5.c) a Lúdas Matyi című előadásról

Még november volt, amikor megkaptam azt a hírt, hogy lehet jelentkezni egy színdarabra. Mindenképpen részt akartam venni benne, és az az álmom valóra is vált.

A Díszlet Liba szerepét kaptam, és rengeteg próbán vettem részt. Kozári Ferenc művész úr "kísért" minket végig ezen a hosszú és fárasztó utunkon. Eljött az előadás ideje. Nagyon izgultunk, és vártam, hogy mikor jövünk mi. A rádióból elhangzott hirtelen a "szünet" szó. Tudtuk, hogy eljött az idő. Remegtem, izzadt a tenyerem. Féltem. Beértünk a színpadra. Már hallani lehetett a nézők kíváncsi beszélgetését. Ekkor hirtelen felemelkedett a függöny. A zene elindult és az ácsok is. Egy kis idő után én jöttem, és bátorságomat összeszedve nagy levegőt vettem, majd beléptem a színpadra. "Na, emberek!" - mondtam határozott hanggal a szövegem. Letérdeltem a szőnyegre, és folytattam: "Itt kezdjék az építkezést!"  Az előadás vége felé, amikor összedőlt a torony, egy mély levegővétellel mondtam a mondanivalómat. Olyan érzésem támadt, amikor kimentem a színpadról, mint még soha! Szinte repültem a boldogságtól! Fantasztikus élmény volt! A szívem még mindig nagyon dobogott, és mikor hazaértem, semmi nem törölte le az arcomról a mosolyt.

Nagyon jól éreztem magam.


Országos versenyek döntőiben a Kossuth-os diákok

XIII. Bonifert Nemzetközi Matematikaverseny
4 levelező forduló után, több mint 800 tanuló bekapcsolódásával, a verseny döntőjére
(2017. április 1. Szeged)
Sütő Kata 4.a ( tanára: Gulyás Éva)
Szabó Máté 4.b (tanára: Detkiné Hollósi Ildikó) osztályos tanulók jutottak be

Pangea Matematikaverseny
100%-os megoldással lehetett bejutni a döntőre (2017. április 8., Budapest
Valicsek Donát 5.c (tanára: Molnárné Rádl Margit)
Az ország 5269, Fejér megye 195 tanulójából
Kovács Milos 6.c (tanára: Ocskó - Kü Gyöngyi)
Az ország 4601, Fejér megye 134 tanulójából

 

Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Csapatverseny

A csapattagok: Gyulassy Dóra, Gyulassy Lili, Keresztesi Boglárka (7.b) Felkészítőjük: Váminé Hegyi Angéla

A döntő 2017. június 2-3-án lesz Budapesten.

 

A Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája

A regionális fordulóban a Budapest és környéke régióban ismeretterjesztő kategóriában 2. helyezést ért el Herédi Hanna 5.a osztályos tanuló az Érdekességek az Olümposz tetejéről avagy Az ókori görög istenek mindennapjai című pályamunkájával, illetve annak előadásával. Bozsik Levente 8. a osztályos tanuló szintén 2. helyezést ért el ugyanebben a kategóriában Végvári vitézek és vegyészek?! A történelem és a kémia találkozása a várpalotai Thury- várban című dolgozatával, annak bemutatásával. Eredményükkel bejutottak az országos döntőbe, ami 2017. május 8-án lesz Budapesten. Felkészítőjük: Váminé Hegyi Angéla

Gratulálunk a döntőbe jutáshoz. Hajrá Kossuth!

 


 

Nyitnikék

A fenti címmel szervezett programot március 31-én a Dinnyési Hagyományőrző Központ és a Dinnyési fertő TT. Iskolánkból az 1. b, az 1.c és a 2.a osztály vett részt a természetjárással, természetvédelemmel kapcsolatos programban. Még az időjárás is azt akarta, hogy mindenki remekül érezze magát, hiszen kellemes melegben tehettünk rövid gyalogtúrát, majd madárgyűrűzésben vettünk részt. Nagy élmény volt az aprócska madarak, csicsörkék, rozsdafarkúak, mezei verebek szabadon engedése. Néhány hetes rackajuhokat is simogattunk. Megcsodáltuk a vadászkutyák fegyelmezett munkáját, aztán a bemutató végén őket is meg lehetett dögönyözni egy kicsit. Hasznos és vidám órákat tölthettünk a természetben ezen a napon.


Lúdas Matyi

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művét adták elő Fejér megye diákjai  a Vörösmarty Színházban. Már több éve hagyomány, hogy egy-egy magyar író művét úgy viszik színpadra, hogy abban minden szerepet diákok játszanak. Idén 11 iskola - általános és középiskolák -  tanulói készültek hónapok óta színész mentoraik és tanáraik vezetésével a prózai, zenei és táncbeli tudást is igénylő színdarab előadására. A mi iskolánk diákjai azt a jelenetet játszották, énekelték, táncolták el, amelyben Döbrögi új palotát akar építtetni, ám adódik némi nehézség.

Két este is zsúfolásig megtelt a színház. A Kossuth Lajos Iskola "Színtársulata" a zsűri különdíját is elnyerte színvonalas szereplésével.

Köszönjük a kellemes estét, no és persze az ehhez szükséges rengeteg munkát, időt a gyerekeknek és felkészítőiknek.

Székesfehérvár honlapja

werkfilm a Vörösmarty Színház honlapján

A teljes előadás megtekinthető itt

 


Ti vagytok az Űrgeneráció!

Az ORION Űrnemzedék Alapítvány és a Magyar Asztronautikai Társaság közös űrkutatási pályaorientációs roadshow-ján vehetett részt a 7.a osztály néhány diákja Váminé Hegyi Angéla vezetésével március 16-án Székesfehérváron.

Érdekel az űrkutatás? Szeretnél több érdekességet megtudni a világűrről? Tudtad, hogy 2030-ra tervezik a Hold-falu létrehozását? És azt, hogy magyar műholdak is vannak?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, valamint  praktikus tanácsokat kaptak az érdeklődők a pályaorientációs űrprogramon.

Máté Zsombor (7.a) beszámolója


Tavasztündér akció

Március 13-án és 20-án délután tündérek lepték el az iskola előtti fás-bokros területet. Az utóbbi években igazi dzsungellé vált ez a rész. Sajnos ezt sokan úgy értelmezték, hogy úgysem látszik, ha ide dobálják a szemetet. Iskolánk 14 dolgozója összefogott, és a két délutánon rendbe tették a területet. Megmetszették, megritkították a bokrokat, a nyesedéket pedig elszállították. Most átlátható és rendezett lett a kis park.

Köszönjük a "tündérek" jótéteményét.


"Víz, élet, egészség"  - 2017.

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."(Saint-Exupéry)

Március 22. a víz világnapja 1992 óta. Az ENSZ közgyűlése így határozott többek javaslatára, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a "vízválság" korszaka.

Iskolánkban minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről. Az idei mottó : "Szennyvizek? Tiszta vizet!?"

Az idén is változatos programokkal töltöttük ezt a hetet, melyet tablókiállítással, illetve az előzetes kutatások, gyűjtemények kiállításával kezdtünk. A gyerekek nagyon kreatívak voltak, minden osztály mást látott bele az idei év mottójába. Az alsósoknak Mayer Zsolt, a GE Water and Process Technologies Hungary Termelő és Szolgáltató Kft. munkatársa interaktív előadással szemléltette a víztisztítás lehetőségeit. Az 5. és a 6. évfolyam részére Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke tartott egy előadást a víz fontosságáról és a szennyvíztisztításról. A 7. és 8. évfolyamnak két egyetemista mutatott be látványos kísérleteket a vízről. A Víz Világnapi Vetélkedőn felsős évfolyamonként 3 fős csapatok bizonyíthatták tájékozottságukat a témában. Az alsós osztályok a vizes villámkérésekre közösen vagy csoportmunkában keresték a válaszokat. A szünetekben a "Víz kvíz", a "Játék és muzsika 10 percben a vízről" és a "Pontvadászat" mozgatta meg a diákokat. Március 22-én kék és zöld pólóban jöttek a gyerekek, hogy az udvaron a közös "Vízcseppek" élőkép részesei lehessenek.  Az alsósok buborékfújással tették mozgalmasabbá az élőképet. A tanórákon is megjelent az idei év mottója. Pénteken az vetélkedők eredményeinek kihirdetése sok gyermek számára okozott örömöt, apró ajándékot. Az alsósok a napköziben osztályok közötti "vizes" vetélkedőn vettek részt.


Köszönet a Tájsebészeknek

Március 22-én a Hiemer-házban a Tájsebészet 2016 program díjátadóján vettek részt tanulóink (Horváth Lili, Kreitzer Hanna és Kreitzer Noémi 6.b) és Lendvainé Hegedűs Tünde. A 6.b osztályosok ősszel a Rácbánya területét elcsúfító sok-sok szemét eltakarításában vettek részt, szebbé és élhetőbbé téve ezzel városunk kedvelt zöld területét.

Cikk és képek városunk honlapján

A Fehérvár TV riportja


Matekos sikerek

Március 3-án, pénteken tartották a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetését. Erre az eseményre a legjobb eredményeket elérő diákokat és iskolai csapatokat hívják meg, de nagy az izgalom, hiszen a helyezéseket nem tudják előre.

Díjazottak: Az iskolák közötti csapatversenyben a 37 csapat között 2. helyezést értek el ötödikeseink, Keresztesi Réka, Sipos Kristóf és Valicsek Donát. Valicsek Donát az egyéni versenyben 3. helyen végzett 305 induló közül. Felkészítőjük Molnárné Rádl Margit. A negyedikesek versenyén Tóth Márton a 15. helyet szerezte meg 290 versenyző között. Felkészítője Detkiné Hollósi Ildikó.

Gratulálunk a remek eredményekhez, köszönjük a felkészítő tanárok munkáját.


Gratulálunk a Galagonya csoportnak

Iskolánk 3. és 4. osztályos énekes diákjaiból Leiner Csilla vezetésével alakult meg ebben a tanévben a Galagonya Éneklőcsoport. Első megmérettetésükön, a  Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyen máris nagyon szép sikert értek el, ezüst minősítésben részesültek. Gratulálunk a szép eredményhez, köszönjük Csilla néni felkészítő munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján

 


 

Nyílt órák

Évek óta hagyomány iskolánkban, hogy az alsós kisdiákok mindennapi életét nyílt tanórákon mutatjuk be a szülőknek. Idén február harmadik hetében látogatott el sok szülő gyermeke osztályába. A leendő elsősök szülei február 22-én egy egész délelőttön keresztül ismerkedhettek az osztályokban folyó munkával, a tanító nénikkel.

Köszönjük a látogatást, találkozzunk jövőre is!

 


 

Pirosba öltöztünk

Február 17-én iskolánk először csatlakozott az "Öltözz pirosba!" akcióhoz, melynek célja a pécsi gyermekhospice ház, a Dóri Ház támogatása. Iskolánk diákjai, szüleik és pedagógusaink együttérzésből, empátiából jelesre vizsgáztak. Az összegyűlt több mint 87 000 Ft-ot a Szemem Fénye Alapítványnak továbbítottuk.

Szívből köszönjük az együttműködést.

 

 


 

Tehetség Roadshow

Az Új Nemzedék Központ a Tehetség Roadshow 2017 első állomásaként 2017. február 17-én Székesfehérváron egy nagyszabású, a tehetséges fiatalokat bemutató rendezvényt szervezett, melyre iskolánk két tanulója kapott meghívást. Herédi Hanna 5.a osztályos, és  Hajdu Fanni 7.b osztályos tanulók újabb sikereket hoztak intézményünknek. Büszkék vagyunk Rájuk és szeretettel gratulálunk kiemelkedő művészeti tevékenységükhöz.

 


 

Jótékonysági est

Iskolánk 2017. február 2-án nagy sikerű jótékonysági estet rendezett, amely teljes bevételét a Gyermekévek Alapítvány számára ajánlotta fel. Az est megszervezése és megtartása példás összefogásról tett tanúbizonyságot, amelyen az egykori és jelenlegi diákok, tanárok mellett vendégszereplők is felléptek. Hálás  köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni a szülőknek, a támogatóknak és a szereplőknek.

?Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt,
Legyen áldott eddigi utad,
És áldott legyen egész életed.?

A Fehérvár TV riportja

 


 

Télen a kertben

Milyen tennivalók akadnak télen a kertben? Iskolánk "Kis kertész" szakkörének tagjai ilyenkor sem unatkoznak. Gondoskodnak az iskola környezetében élő madarakról. Madáretetőket készítettek, töltenek fel. A Kossuth iskola hatalmas parkosított udvarai minden évszakban sok gondoskodást igényelnek. A kis kertészek ősszel Gyöngyi néni vezetésével komposztáltak, metszettek, karóztak, virághagymákat ültettek. A most etetett madarak pedig tavasszal és nyáron hálából rengeteg rovarkártevőtől szabadítják meg a fákat, bokrokat, virágokat.

A szakkör munkájában B heteken szerdánként 14 órától lehet részt venni.

 


 

Gyógyító természet

Iskolánkban  a "Törődj magaddal" témanapon - a gyógyító természettel kapcsolatos előadásokon - diákjaink újabb ismereteket szerezhettek e témában. Foglalkoztunk a gyógyfüvek, gyógyteák egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaival. A délelőtt folyamán nagy sikerű biobüfét és gyógytea kóstoltatást is szerveztünk tanítványaink számára.

 


 

Adventi készülődés kossuthos-módra

Bizonyára minden családban elkezdődött már a karácsonyi készülődés. Tisztán ragyog a ház, finom sütiillat fogadja a belépőket. Titkos csomagok tűnnek fel és el a lakásban. A mi iskolánk is ünnepi díszbe öltözött decemberre.  De nálunk az is hagyomány, hogy a zene, a dal segítségével a  lelkünket is ünneplőbe öltöztetjük ezekben a hetekben. Kórusainkat sok rendezvényre hívják, várják - immár sok év óta - nagy szeretettel. A gyerekek pedig felkészítő tanáraik, tanítóik segítségével kitartó lelkesedéssel készülnek ezekre az alkalmakra. És ha megszólal a zene, a dal, a lélek is elcsendesedik, megtisztul, csak a felszabadult öröm  érzése marad benne.

Persze a felnőtteknek sem kell kimaradniuk ezekből a szívmelengető alkalmakból. Vasárnap este a negyedik adventi gyertyagyújtáskor a Városház téren a felnőttek is együtt énekelhettek 500 gyermekkel, a Kisangyalok karával. És hagyományos karácsonyi hangversenyünkön is lesz alkalom a közös éneklésre. Szeretettel várunk erre is minden kedves szülőt, családtagot.

Riport és képgaléria a Kisangyalok karának iskolai próbájáról

A feol.hu cikke a negyedik gyertyagyújtásról


Kicsinyek a Városház téren

Évek óta szép hagyomány városunkban. hogy az adventi hétköznapokon  kisiskolás és óvodás gyermekek produkciói láthatóak a Városház téri Adventi Színpadon. Iskolánkat a második évfolyamosok képviselték idén, akik december 5-én "Játsszunk betlehemest!" címmel Jézus megszületésének történetét elevenítették meg


Adventi hangulat

Felsős kórusunk már advent első hétvégéjén ünnepi hangulatot varázsolt sokak szívébe. November 25-én, pénteken a Karitasz karácsonyi ünnepségén, szombaton a Vízivárosi Adventen, majd vasárnap a Gánti Adventen örvendeztették meg a résztvevőket műsorukkal. Köszönjük a részvevő gyerekeknek és felkészítőjüknek, Molnárné Rádl Margitnak a szívmelengető műsort.

Cikk városunk honlapján a Vízivárosi Adventről


Gratulálunk, Johanna!

Kiss Johanna Laura 4. a osztályos diákunk a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által meghirdetett területi és megyei szépkiejtési és olvasóversenyén vett részt 2016.november 25-én. A verseny 2 fordulós volt. Egy szabadon választott leírással lehetett készülni magyar írók munkáiból 1,5-2 percben. Johanna Fekete István: Tüskevár című regényéből mondott el egy részletet. Ezt követően a gyerekeknek egy kötelező - csöppet sem könnyű - szöveget kellett felolvasniuk, melyet a zsűritől kaptak a helyszínen.

A zsűri számára fontos volt a tiszta, érthető beszéd, a helyes artikuláció, az időtartam helyes megtartása, megfelelő hangsúlyozás, helyes mondatdallam, kapcsolatteremtés a közönséggel. Ezen kívánalmaknak Johanna magas szinten megfelelt, így a területi verseny 1. helyezettje lett. A megyei fordulóra 2016. december 9-én kerül sor.

Gratulálunk Johannának és felkészítőjének, Lakatos Zsuzsannának


Hogyan készül egy névtábla?

A 7.a osztály november 24-én ellátogatott a Sárvári család asztalosüzemébe, ahol megismerkedhettek a műhelyben folyó munkával. Sőt, maguk is gyakorolhatták a mesterséget egy kicsit, amikor elkészíthették saját névtáblájukat. A látogatás célja a pályaválasztáshoz szükséges tájékozottság bővítése volt.  Köszönjük a Sárvári család és Margit néni segítségét a program létrehozásában.


Megmentettünk 620 fát!

Az őszi papírgyűjtési akcióban iskolánk összesen 20 tonna papírt gyűjtött, amely újrahasznosításra kerülhet. Sokat tettünk ezzel Földünk jövőjéért, a tiszta levegőért, hiszen:

  • Egy tonna papír újrahasznosításával 31 fa kivágása kerülhető el, továbbá 4000 kWh energia, 270 liter kőolaj és 26.000 liter víz takarítható meg, valamint 3,5 köbméternyi hely marad szabadon a hulladéklerakókon.
  • Ugyanennyi papír elégetése 750 kg CO2 kibocsátásával járna.
  • Az újrahasznosított papír a hagyományos, famentes papírhoz képest 65%-os energia megtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést.     ( http://www.humusz.hu/hirek/szakmai-cikkek/papirbol-gyartott-papir/15160)

Köszönjük, hogy mindenki lelkesen részt vett az akcióban.

Ne feledjétek, hogy tavasszal ismét lesz papírgyűjtés!


Hajrá Kossuth! Hajrá Vidi!

Vidám hangulatban telt november 16-án, szerdán a két vidis focista - Géresi Krisztián és Kovács István - valamint a kossuthos diákok találkozója. A két labdarúgó fáradhatatlanul válaszolt a feltett kérdésekre. Ezután dekázóverseny következett, melyet Fejes Dávid nyolcadikos tanulónk nyert meg. Végül aláírásokért álltak be a hosszú sorba a gyerekek.

Köszönjük a szervezőknek a remek programot. Szurkoljunk együtt városunk csapatának továbbra is!

Videó az eseményről a Vidi honlapján


"Zöld Fehérvárért"

Iskolánk az  Európai Mobilitási Hét keretén belül részt vett a "Zöld Fehérvárért" programban. A program legfőbb célja városunk természeti értékeinek megismertetése. 15 iskola 46 osztálya vett részt a Sóstóra, a Rácbányára vagy az Aszal-völgybe vezetett túrákon. A programban legnagyobb létszámmal - 184 fővel - iskolánk képviseltette magát. A Városi Természetbarát Szövetség emléklappal és kupával jutalmazta intézményünket.

Ugyanezen program részeként "Zöld élet a szürke városban" címmel feladatlapokat lehetett megoldani. Iskolánk 7.a osztálya 3. helyezést ért el ezen a vetélkedőn. Gratulálunk a szép teljesítményhez.

Köszönjük a résztvevő diákoknak és pedagógusoknak a nagyszerű eredményeket.


Iskolánk csatlakozott az "EU Code Week" - "A programozás hete Európában" felhíváshoz. Október 19-én előadást szerveztünk a 4. 5. 6. 7. 8. évfolyamos tanulóinknak, melyen a programozás népszerűsítése mellett felhívtuk tanítványaink figyelmét a programozás hasznosságára is. Az előadást követően a programba bevont évfolyamokon  /több mint 250 diákot  érintve/ az informatika órákon a Comenius Logo alkalmazásával egyszerű programozási feladatokat oldottak meg tanítványaink, majd megismerkedtek a Scratch alapjaival. Tanulóink lelkesen kapcsolódtak a programozás hetéhez, megértve az EU Code Week üzenetét: a programozás hasznos, egyben szórakoztató is, mindenki képes rá.

 


 

Gratulálunk, Bogi!

Keresztesi Boglárka 7. b osztályos diákunk első helyezést ért el az 1956-os forradalomra emlékező városi szavalóversenyen. Bogi Márai Sándor Mennyből az angyal című versét mondta el, melyet aztán az iskolarádión keresztül minden kossuthos diák meghallgathatott.

Gratulálunk Boginak, és köszönjük a felkészítést Ötvösné Almássy Juditnak.

Cikk városunk honlapján


Ökolimpia a Zöld tanyán

Diákjaink 15 fős csapata vett részt az Alcoa, a Városgondnokság és a Gaja Környezetvédő Egyesület által megrendezett V. Ökolimpián. A Sóstó Természetvédelmi Területere tíz általános iskola - köztük a mi iskolánk - tanulóit hívták meg a szervezők a környezetvédelemmel kapcsolatos játékos erőpróbára. A gyerekek remekül helytálltak, és nagyon jól érezték magukat az Ökolimpián.

Cikk és képek városunk honlapján

 


 

"Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér."

Persze azt már senki sem tudná megmondani, hogy Mihály-napkor milyen szél fújt, de az idei Mihály-napi vásárra nagyon is emlékszünk. A 4. b osztály műsora után ismét számos szép portéka talált új gazdára a vásárban. Akinek elfogyott a "pénze", célbadobással kereshetett még néhány tallért, amin aztán ismét vásárolhatott, jósoltathatott. A vásár végére a jóságtallérok elfogytak, de a jóság azért, reméljük, mindenkinek megmaradt tallérok nélkül is.

Jövőre újra találkozunk a vásárban!


A magyar népmese napja

Minden a mesékről szólt A magyar népmese napja alkalmából néhány napon át az alsó tagozatban. Csodálatos meséket találtak ki  a gyerekek a meseíró versenyre. Minden évfolyam megismerkedett egy-egy mesével, és ahhoz illusztrációt készítettek az osztályok. Mesemondó versenyen mutathatták meg tudásukat a kisdiákok. A szünetekben mesét hallgathattak, délután pedig mesés akadályversenyen vehettek részt a gyerekek. Bár a versenyeken díjakat osztottak, valójában mindenki nyert ezzel a néhány nappal, szép meséket, vidám élményeket.

Köszönjük a gyerekek, a szervezők és a tanító nénik felkészülését, munkáját.

A díjazottak és a képek megtekinthetők itt.


Legyen szebb a környezetünk!

A 6. b osztály a mobilitási héten a Rácbányához kirándult. A szép környezetben bizony nagyon oda nem illő volt a sok eldobált szemét. El is határozták, hogy megszabadítják a hulladéktól a területet. Megkérték osztályfőnöküket, Éva nénit, szervezze meg az akciót. A Zentai úti iskola egyik osztályával, a Gaja Környezetvédő Egyesülettel és a városgondnoksággal összefogva  megtisztították a Rácbányát. Reméljük, sokáig hulladékmentesen, tisztán várhatja ezután a kirándulni vágyókat.

Köszönjük minden résztvevő segítségét.

A feol.hu cikke

A Fehérvár TV riportja


Újabb sportsiker

A II. korcsoportos Kossuthos fiú labdarúgó csapat 2 forduló és 3 győzelem után 12 csapat közül bejutott a városi labdarúgó diákolimpia legjobb 4 csapata közé. A városi döntőt tavasszal játsszuk.  Csapattagok: Baranyai Bence ,Györke Zalán, Kovács Áron, Kovács Márk, Mohl Dániel, Pánczél Márton, Rumpler Péter, Tankó Attila, Valicsek Donát ,Vámosi Zalán.  Felkészítő: Schütz Tamás

Gratulálunk!!!


A Zene Világnapja

Iskolánk kórusai, hagyományainkhoz híven idén is részt vettek  a zenei világnap alkalmából rendezett városi hangversenyen, az Alba Regia Sportcsarnokban. Kiskórusunk és felsős kórusunk méltóképp képviselte iskolánkat a nagyszabású rendezvényen. Köszönjük a kórustagok, a felkészítő tanárok és a kísérők munkáját.

Cikk és képek városunk honlapján


Szép volt, Kossuth!

Hétvégén is zajlik az élet diákjaink számára. A szombaton megrendezett Aszalvölgyi Focikupán ötödikes focistáink Tamás bácsi vezetésével az első helyet szerezték meg iskolánk számára.

Gratulálunk a sikerhez! Köszönjük a felkészítést!

Cikk és képek városunk honlapján


A Világ Legnagyobb Tanórája

Szeptemberben iskolánk osztályai is csatlakoztak A Világ Legnagyobb Tanórája elnevezésű nemzetközi programhoz. A világ számos iskolájában, az adott héten megtartott tanórák  a fenntartható fejlődéssel, illetve a Föld lakóinak legnagyobb problémáival és azok megoldási lehetőségeivel foglalkoznak. Az elmúlt héten iskolánkban is megtartottuk a tanórákat. A gyerekek örömmel és aktívan vették ki részüket a foglalkozásokból.

Részletes ismertető a programról


Mobilitási hét

Diákjaink és pedagógusaink, hagyományainkhoz híven, idén is kivették részüket az Európai Mobilitási Hét városi programjaiból. Városismereti séta, természetvédelmi területek látogatása, sportprogramok szerepeltek a kínálatban. A "Legmobilisabb Osztály" címet is iskolánk diákjai, a 6.a osztályosok nyerték. Ők Schütz Tamás osztályfőnök vezetésével kerékpárokkal, gördeszkákkal, görkorikkal, segway-jel, sőt futva tették meg az utat az iskolától városközpontig. Az autómentes napon reggeli tornával kezdtünk, majd délelőtt futással folytattuk a sportolást. Ezen a napon, ha nem is az egész város, de legalább a Kossuth iskola udvara valóban autómentessé vált, így aztán volt is elég hely a tornához, futáshoz, játékhoz.

A feol.hu cikke

Cikk és képek városunk honlapján


"Ütős" sportág az alsóban

Iskolánk harmadik és negyedik osztályos diákjai a mindennapos testnevelés keretében heti egy órás teniszoktatásban vehetnek részt. A program városunk és a teniszcentrum támogatásának köszönhetően ingyenes a gyerekek számára. A felszerelést, pl. az ütőket, valamint  az utaztatást is biztosítják a diákoknak. Nagy öröm, hogy iskolánk is részese lehet a programnak, amelyben a város hat általános iskolája és középiskolás tanulók vehetnek részt.

Cikk és képek a feol.hu oldalon

Cikk és képek városunk honlapján

 

 

 

TÁMOP-3.1.4-08/2 TIOP-1.1.1-09

Közép-dunántúli
Regionális Minőségi díj
2008

 

Névnap

Ma 2018. április 27., péntek, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

Keresés

Eseménynaptár

Utolsó hónap április 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 13 1
week 14 2 3 4 5 6 7 8
week 15 9 10 11 12 13 14 15
week 16 16 17 18 19 20 21 22
week 17 23 24 25 26 27 28 29
week 18 30