Kezdőoldal

Emelt szintű ének-zene

"Legyen a zene mindenkié!"
/ Kodály Zoltán /

Iskolánkban 1972 óta a zenei nevelés sajátos feladatot vállal a tanulók érzelmi, értelmi és jellemnevelésében. Kodály Zoltán világszerte elismert zenepedagógiájának az elveire épül emelt szintű ének-zenei nevelésünk. A zene örömet ad, lelkesít és megnyugtat. Ez a gazdag érzelmi hatás színesíti a fantáziát, formálja az ízlést, és fogékonnyá teszi a gyermeket más emberek, közösségek és kultúrák értékeinek befogadására.
Zenei nevelésünk módszertani alapelve a közös éneklés, melynek természetes eleme az énekhang, minden gyermek veleszületett hangszere. Diákjaink többsége nem lesz zenész. Sokan abba is hagyják a muzsikálást az iskola után, de amit a kodályi oktatástól kaptak, azt nem felejtik el. Az is kiderült, hogy ez nem csak speciális többlettudást biztosít, hanem elősegíti a többi tantárgy magas szintű elsajátítását. Segíti a személyiség fejlődését, a kommunikációt és kreativitást, egymás iránti szeretet a zene közvetítésével, a helyes időbeosztást, fegyelmet, aktív részvételt és az érzelmek kifejezésének képességét.
A múlt gyökereiből való táplálkozás a jelen kihívásainak való megfeleléssel párosul. Az egyre érzelemmentesebb világban egyre nagyobb szükség van a művészeti nevelésre, ezen belül is az ének-zenére. Ennek a célnak igyekszünk ma is megfelelni, s mint az elmúlt években elért hazai és külföldi eredmények bizonyítják: sikeresen.
2001 szeptembere óta a tehetséggondozás évfolyamszintű csoportban történik, így iskolánk minden tanulójának lehetőséget biztosítunk ehhez a tevékenységhez.
A 2004/ 2005-ös tanévtől felmenő rendszerben az 1-2. évfolyamon az átlagosnál magasabb óraszámban tanítjuk az ének-zenét, 3-6. évfolyamon részesülnek tanulóink az emelt szintnek megfelelően heti 4 óra oktatásban. Emellett a művészi munka kiteljesedéseként 3-8. évfolyamon heti két alkalommal kórusban énekelnek gyermekeink. Jelenleg intézményünkben két kórus működik. A harmadik és negyedik osztályosok alkotják a Kicsinyek kórusát, az 5-8. osztályos tanulók a Nagykórust. E terület olyan sajátosan egyedi művészeti magatartás lehetősége az iskolai közösség számára, amellyel más tantárgyak nem rendelkeznek, ugyanakkor szolgáltatást nyújt kultúra közvetítőjeként a társadalom felé.
Zenei csoportjainkban a meghallgatást az iskolai beiratkozás időpontjában lehet kérni. Az itt tevékenykedő szaktanárok optimista hittel és elkötelezettséggel mindent megtesznek annak érdekében, hogy a "kulturális örökség" részének nyilvánított zenei tagozatokat szolgálják és őrizzék a jövő generációinak számára.

Képek az emelt szintű ének-zene programokról


"Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja."
/ Sütő András /

 

 

TÁMOP-3.1.4-08/2 TIOP-1.1.1-09

Közép-dunántúli
Regionális Minőségi díj
2008

 

Névnap

Ma 2019. June 17., Monday, Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.

Keresés

Eseménynaptár

Last month June 2019 Next month
M T W T F S S
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30